Имунизират населението в 5 фази, първо над 240 хил. медици

Разделят България на 6 региона в Националния план за ваксините

04.12.2020 | 10:24 Редактор: Ралица Братанова

Приет е Националният план за ваксиниране срещу Ковид-19 в Република България. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов. 

Планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО и с с участието на водещи медицински специалисти, БЛС, БЗС и БФС. 

В първата фаза попада медицинският персонал - лекари, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и помощен персонал. 

243 600 са медиците, които се очаква да попаднат в кръга на ваксинираните срещу коронавирус.

"Всички български граждани, в която и таргетна група да попадат, ваксинирането ще е доброволно - след ясно подписано информирано съгласие", заяви Ангелов. 

Във втора фаза ще бъде имунизиран персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал във ферми за отглеждане на норки. Тук попадат 112 080 души.

В трета фаза попадат служителите, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности като например структурите в системата на ВиК.

В четвърта фаза ваксинирани ще бъдат възрастни хора и лица с хронични заболявания. Очакван брой 1,8 млн. души.

Уязвими групи от населението ще бъдат ваксинирани в пета фаза на имунизацията. 

България ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те ще работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов.

Планът подлежи на актуализация, посочи здравният министър.

"Когато бъдат ясни и одобрени ваксините, когато бъдат утвърдени кратките характеристики на продукта, когато бъдат ясни отговорите на много въпроси, които си задаваме в момента, тогава този план ще претърпи корекция и ще бъде доразработен", заяви още Ангелов.

Националният ваксинационен щаб ще се занимава с цялостната логистика по доставка и ваксиниране. Съставът му беше представен от председателя проф. Красимир Гигов. Първото му заседание ще бъде днес следобед.

В щаба влизат държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, доц. представители на МВР, Стоян Темелакиев, доц. Андрей Галев, д-р. Николай Бръндзалов, д-р. Кремена Първанкова, д-р Велин Каменов,  д-р Румен Кофинов, Богдан Кирилов, д-р Страшимир Генев, д-р Цветелина Генкова, д-р Данчо Пенчев, проф. д-р Мариана Мурджева.

Днес в "Булбио" ще бъдат инсталирани два хладилника за ваксините, а до края на деня такъв ще има в Столичното РЗИ. В събота се очаква поставянето на уреда и в РЗИ-Бургас.

Ваксината е препоръчителна и за хора преболедували Ковид-19. България слиза с едно място по заболеваемост в Европейския съюз – от 11 на 12 позиция. Все още обаче страната остава на първо място по смъртност.

Висока смъртност здравният министър обясни със самолечението на голяма част от пациентите и отлагането на срещата им с лекар, както и на това, че страната ни се намира на едно от водещите места в ЕС по сърдечно-съдови заболявания, което утежнява изхода от коронавируса.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да видим кой колко ще завлече Сигнализирай за неуместен коментар