Удължават кредитния мораториум, вдигат лимита на заемите

Икономическият министър обяви нови мерки за пострадалите от пандемията

03.12.2020 | 19:16 Редактор: Ралица Братанова

Удължаване на кредитния мораториум, безлихвени кредити и компенсации за бизнеса, обяви икономическият министър след среща при премиера.

Докато мерките все още се обсъждат, вече е ясно, че лимитът на безлихвените кредити ще бъде увеличен от 4500 на 6900 лв. Мярката ще важи до края на следващата година.

Според последните данни близо 36 хил. са физическите лица, кандидатствали за безлихвени кредити. Общата стойност на одобрените заеми е малко над 95 млн. и 500 хиляди лв., а средният размер е малко над 4 200 лева.

Като най-важна мярка, кабинетът определя именно удължаването на кредитната ваканция.

След разрешение на Европейския банков орган банките ще могат да удължат кредитната ваканция до 31 март следващата година.

В България мораториумът беше частен, по инициатива на Асоциацията на банките, а не наложен от регулатора. Сега се работи по удължаването му, което според министъра на икономиката е една от най-успешните антикризисни мерки. 

"При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение", заяви министърът на икономиката.

След като това се случи възползвалите се с шест месеца граждани и фирми могат да получат още максимум три месеца, преди да трябва да се върнат към редовното обслужване.

Пламен е собственик на заведение. Още при първото затваряне са е възползвал от възможността да отсрочи кредитите си.

"Когато затворихме всъщност веднага, когато излезе възможността, се възползвахме от нея. Бяха ни отложени вноските за определения период. След което отново с пълна сила те се възвърнаха. Вноската става малко по-голяма, с няколко лева. Не е особено драстична разлика, но вноската е малко по-голяма, да", споделя той.

Според него дори когато отвори, бизнесът не може веднага да се възстанови. И тази мярка трябва да бъде удължена. Междувременно, следващата година у нас трябва да влязат първите средства от Брюксел за борба с пандемията в размер на 804 млн. евро. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Правилно е да се удължи кредитния мораториум дотогава докато дойдат помощите иначе няма смисъл ...нещата с времето както се вижда стават още по-зле... Сигнализирай за неуместен коментар