Първо ще ваксинират медиците и служителите на МВР на първа линия

След тях ваксини ще получат хората над 70-годишна възраст

03.12.2020 | 12:27 Редактор: Тодор Петров

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев представиха Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19, който предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб. Здравният министър е информирал, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. 

Планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО, подчертава министър Ангелов. А за по-добра организация страната ще бъде разделена на 7 региона.

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините", заяви пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. 

"Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията - първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст", допълва проф. Гигов.

По думите му в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

Здравният министър докладва, че днес към всички регионални здравни инспекции и болници в страната тръгват 4000 дози "Ремдесивир".

Премиерът Борисов отново увери, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. 

"Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат", заяви Борисов. 

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021 г.

Министър-председателят изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с "Ремдесивир". Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Вече наистина ми замирисва на конспирация с тези ваксини...уж не са задължителни,но задължително ше се ваксинират лекари иполицаи- хората които ни пазят и спасяват...и ако ваксината не подейства добре оставаме като с отрязани ръце и крака...Господ да ни пази. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Най-жано е МВР-то , а ми кой ще пази правителството. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
То по принцип докато вилнее вирус май не е много добре да се ваксинира. Нали за грип още октомри някъде трябва да се действа, за да е сигурно, че си здрав.Иначе - нека да ги ваксинират, дано има ефект. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да, редно е първо медиците Сигнализирай за неуместен коментар