Искат негативен PCR тест на бездомни в Русе, за да ги настанят в приют

Повечето от тях нямат лични лекари и доходи

02.12.2020 | 18:40 Редактор: Ивет Арабова

Бездомни са обречени да останат без покрив в зимните дни. За да бъдат настанени в приют, те трябва да представят PCR тест, който нямат възможност да платят. Повечето от хората нямат лични лекари и доходи. 62-годишният Иван няма къде да живее, спи на улицата, след като дъщеря му продава единственото му жилище и го гони. 

"Снощи спах в колата. Под паяка спах, като ме заваля снегът. Под навеса, даже матракът ми е отдолу и дюшекът ми, ама ме намокри и се махнах", сподели Иван Буренков. 

Иван е първият тролейбусен шофьор на Русе. Няма обаче нужните години за пенсия и остава без никакви доходи. Съгласен е да отиде в Центъра за временно настаняване на бездомни 

"Казаха ми, че трябва да се подаде молба на "Черно море” отзад някъде. Пък аз бях измръзнал и не мога да ходя и не отидох. Снощи пак спах на улицата", обясни Ива.

За да постъпи в Центъра за бездомни, Иван трябва да си направи PCR тест, но няма възможност да го плати. Няма и личен лекар. 

"Получихме едно специално писмо от Агенция "Социално подпомагане", с което се казва, че на хората, които имат необходимост, се покриват разходите за PCR тестове, за да могат да бъдат настанявани в социалните услуги", отбеляза началникът отдел "Социални дейности" при Община Русе Катя Петрова.

В центъра за бездомни в Русе засега има 12 свободни места. Направена е организация между Социалните и РЗИ, за да не чакат нуждаещите се дълго за настаняване. Решение за PCR тестовете е намерено. Остава обаче проблемът, че при положителен резултат, хората останали без жилище няма да бъдат приемани в социалните домове и отново ще са на улицата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК