Мерките за Ковид-19: Как се отразяват върху спортистите под 18 години?

Работата на десетки професионални клубове е блокирана

02.12.2020 | 19:05 Редактор: Радостина Димитрова

При строги мерки заработи една от най-старите зимни пързалки в София - тази на стадион "Юнак".

На този фон пореден парадокс в ограничителните мерки в спорта. Правителството забрани зимните спортове за непълнолетни, което блокира работата на десетки професионални клубове, но забавленията на открито могат да се провеждат, включително и за деца. 

Срещаме се с Димитър и 9-годишната му дъщеря, която тренира фигурно пързаляне на ледената пързалка "Славия". В момента обаче съоръжението е затворено за спортисти под 18 години. Затова Алекс и съотборниците ѝ поддържат форма с разходки. Доколкото е възможно. 

"Трябва да говорим за спецификите на спорта, защото тези деца на 18 се пенсионират. Както художествената гимнастика, фигурното пързаляне, гимнастиката – те си имат пределна възраст. Няма как да очакваме, че ще имаме спортисти, при положение че някой преди това не е тренирал. Спортистите, както лекарите, сестрите, не се получават за един месец и хоп - да имаме лекар или сестра – това е изключително много време", коментира Димитър.

Според треньорите обаче за професионалния спорт пълнолетието е твърде условна граница. 

"Има деца, които са на 13, 14, които са си активни състезатели и си се готвят за състезания, дали тук в страната или извън, но те са активни, всеки ден се тренира имат си система начин на тренировки. Спрат ли дори за 1 седмица, нивото на активен спортист пада много бързо", заяви треньорът по фигурно пързаляне от СК "Славия" Мариана Стефанова. 

"По отношение на спорта мисля, че сме изключително толерантни, ние не сме затворили целия спорт. А само обектите, които експертите са преценили, че са опасни и то за три седмици. Наредбата не засяга пързалките на открито, които работят при спазване на противоепидимичните мерки, но там професионално не може да се тренира.

А спортните клубове апелират към здравния министър и щаба.

"Да позволят децата под 18, които са с цел състезателна дейност, да им бъде позволено, дори бройката да падне на 10. Сега на ледените пързалките могат да тренират само спортистите над 18 години", посочи Мариана Стефанова.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК