Кандидат-шофьорите остават без книжки, БЧК спря курсовете за първа помощ

От АКАБ предлагат те да се провеждат в обучителните центрове на автошколите

02.12.2020 | 18:10 Редактор: Ивет Арабова

Кандидат-шофьорите остават без книжки. Заради по-строгите мерки срещу коронавируса Българският червен кръст спря до 21 декември курсовете по оказване на първа долекарска помощ, а удостоверенията са задължителни за получаване на шофьорските книжки. Константин вече е изкарал шофьорски курс за категория "B", а днес успешно е положил и изпита си пред ДАИ. За сега обаче ще остане без шофьорска книжка. 

"Принципно е желателно веднага да се започне да се кара, за да не се забрави наученото на курса и да се изградят навици на пътя", каза Константин Тодоров.

"Смятам, че 3 седмици, в които действа тази заповед, не е проблемът, който ще задръсти системата и няма да могат хората да си вземат книжките", отбеляза зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

Според Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България в тази ситуация ясно се вижда монополът на БЧК. 

"В момента БЧК с държат по този начин, аз също бих се държал така, ако единствен в България обучавам шофьори", смята председателят на УС на АКАБ Красимир Георгиев.

От Асоциацията предлагат да се върне предишната схема - курсове за първа помощ да се провеждат в обучителните центрове на автошколите. От Българският червен кръст са готови да възобновят курсовете веднага след изтичане на ограниченията. 

"БЧК е готов да отвори допълнително места, където да се извършва това обучение и да се намали това напрежение в цялата страна", подчерта д-р Надежда Тодоровска.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
2 rate up comment rate down comment 0
Петя Асенова
преди 3 години
И аз съм ЗА това, курсовете за първа помощ да се провеждат в автошколите. Не е редно да има само едно място за преминаване на този курс и то да е затворено. А и не се знае дали мерките няма да се удължат след 21 декември. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Мариета Маринова
преди 3 години
Моля помислете над това да върнете предишната схема - курсове за първа помощ да се провеждат в обучителните центрове на автошколите! По - удобно е за кандидат - шофьорите ! Сигнализирай за неуместен коментар