Млад лекар спаси избягал в студа пациент с деменция и Ковид-19

Д-р Райков призовава повече хора да се включат като доброволци в борбата с коронавируса

02.12.2020 | 17:47 Редактор: Ивет Арабова

Млад лекар от болница "Токуда" спаси избягал в студа пациент с деменция и коронавирус. Доктор Добромир Райков е на 29 г. Повече от 3 години е специализант по гастроентерология, а от април тази година влиза и в Ковид отделението на болницата. 

"Със сигурност е предизвикателство, тъй като се опитваме да наваксаме със знанието на други специалности. Болните са комплексни, нуждаят се от комплексно лечение, не само от към дихателна функция, но и всякакви други болести. Има диабет, гастроентерологични проблеми, различни съдови проблеми", обясни д-р Райков.

В "Токуда" са настанени 160 Ковид пациенти. Един от тях обаче със сигурност ще остане вечно в съзнанието на доктор Райков. В неделя през нощта пациент с деменция и коронавирус бяга от Ковид отделението. 

"Обиколихме нашия етаж, обиколихме и другите Ковид етажи, не го намерихме, уведомихме охраната. Успяхме да върнем камерите назад и видяхме, че е успял да намери аварийния изход", разказа лекарят.

Уведомени са близките на пациента, както и полицията. Младият лекар обаче решава също да се впусне в издирвателния процес.

"Когато стана време да си тръгвам, навън беше доста студено - 3 градуса. Минаха ми през главата всякакви мисли - на този човек какво може да му се случи извън болницата – да замръзне, кола да го блъсне. Всичко можеше да се случи. Извадих голям късмет, че успях да го открия в крайна сметка на един тротоар, качих го в колата, стоплих го малко и го върнах обратно на колегите в отделението", сподели д-р Добромир Райков. 

Възрастният мъж вече е добре, а доктор Райков няма намерения да остави работата в България, за да търси реализация в чужбина. Младият лекар призовава повече хора да се включат като доброволци в борбата с коронавируса. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и оператора Ангел Пешков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
такива хора са 1 на 1 000 у БГ-то . голяма част от народа не става за нищо ! Сигнализирай за неуместен коментар