Представят план за имунизация на населението до края на седмицата (ОБЗОР)

Той ще бъде ръководен от нов щаб, начело с Красимир Гигов

02.12.2020 | 13:34 Редактор: Ралица Братанова

До края на седмицата ще бъде представен план за имунизация на населението. Той ще бъде ръководен от друг щаб, начело с генералния директор на Българския червен кръст – Красимир Гигов. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки от системата на здравеопазването, който иска, трябва да има възможност за имунизация.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

"Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Не, те ще бъдат доброволни. Те ще бъдат безплатни. Ангажимент на координационният съвет и на българското правителство е всеки български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи такава ваксина, каквато пожелае", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

А според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел Кунчев не имунизираш ли 60-70% от населението, не предпазваш обществото, а само отделния индивид.

До края на тази седмица трябва да започне и оборудването с хладилници за съхранение на ваксината. Първите дози от нея ще бъдат на Pfizer и ще пристигнат у нас най-късно до началото на следващата година.

Първоначално ваксините ще бъдат поставяни от медиците в болничните заведения, а на по-късен етап и от личните лекари.

За прием в болница и лечение на Ковид-19 се приема и положителен резултат от антигенния тест, стана ясно от думите на щаба. 

По отношение на наложените в момента ограничения, здравните власти признаха, че опити за заобикалянето им не липсват. 

А докато се бори със сегашната пандемия, правителството вече е готово и с план за въвеждане на ограничителни мерки при нова и масова зараза.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК