Ангелов: Ваксините няма да бъдат задължителни, всеки гражданин ще има достъп

Досега са отпуснати над 2 млрд. лв. за справяне с пандемията

02.12.2020 | 10:25 Редактор: Ралица Братанова

Приет е Национален план на България за готовност при пандемия, в който са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

До настоящия момент сумата, отпусната за справянето с пандемията, е над 2 млрд. лв. Сумата за служителите на първа линия на достига 80 млн. лв. на месеца, очаква се към януари тя да стигне до над 100 млн. лв, стана ясно още от изявлението.

Основните цели са:

- Ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция

- Осигуряване на максимални възможности за лечение на заболелите

- Поддържането на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби

- Осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация на обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки

По думите на Ангелов представеният план е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на междуведомствените комуникации и институционални взаимодействия, необходими за реализирането на всички действия на цялата държава за справянето при определена пандемия.

"Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване. Такива ще бъдат разработени, ако се изправим и пред друга пандемия", уточни здравният министър.

Той съобщи, че е предложен и председател на Координационния съвет за изпълнението на Националния план за координирането на ваксините. Това е проф. д-р. Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на бедствените ситуации. Шефовете на ВМА и "Пирогов" изразиха подкрепа към предложението.

"Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Не, те ще бъдат доброволни. Те ще бъдат безплатни. Ангажимент на координационният съвет и на българското правителство е всеки български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи такава ваксина, каквато пожелае", заяви Ангелов.

Той уточни, че ваксините, които ще пристигнат у нас ще бъдат същите, които ще имат във всяка европейска държава.

"До края на тази седмица ще оборудваме с хладилници и фризери достатъчни, за да получим първата ваксина на Pfizer, като те ще бъдат разположени на няколко места в страната", посочи още здравният министър.

Всеки български гражданин ще има достъп до ваксини, какъвто имат всички европейци, увери Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
АК-47
преди 3 години
Който иска се ваксинира, който не иска, не се ваксинира. Стига други умувания и конспирации. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Хубаво е, че няма да е задължителна, но да не стане да не можем да напуснем страната без нея Сигнализирай за неуместен коментар