Неясноти за ваксините: Кой ще ги поставя и къде ще се съхраняват?

125 000 бройки от тази на "BioNTech“ ще бъдат доставени у нас до края на месеца

01.12.2020 | 18:57 Редактор: Ивет Арабова

До края на месеца се очаква в България да пристигнат първите ваксини срещу коронавирус. Става дума за 125 000 бройки от ваксината, разработена от "BioNTech“ в сътрудничество с “Pfeizer". Предимство ще имат хората от рисковите групи. 

Дългоочакваните ваксини срещу Ковид-19 ще са у нас до края на тази година. Засега е ясно, че това е ваксината на "BioNTech-Pfizer“ - една от трите, при които вече има междинни резултати при над 40 000 души. Според вирусолога доц. Любомира Гломб все още няма достатъчно научни изследвания за ваксината, но данните от производителите са обещаващи. 

"Това, което е известно досега от клиничните изпитания във фаза 3, е, че профилът на безопасност на ваксините тип матрични и информационни РНК-а е много добър. Това се отнася и за "Pfizer", каза още ръководителят на отдел "Вирусология" към НЦЗПБ доц. Гломб. 

Ваксината се приема два пъти през няколко седмици и образува антитела, които атакуват вируса.

"Вторият прием се прави, принципно усилва имунният отговор. При първа провокация на вируса някои хора отговарят с достатъчно напрегнат имунен отговор", обясни доц. Любомира Гломб.

"Опасенията, че ваксините ще променят нещо или ще ни чипират, са абсолютна глупост, такова нещо не може да стане. Ние въвеждаме малка матрична РНК, което служи единствено и само да може вътре в нашите клетки да се синтезира белтък, който да излезе навън и да бъде атакуван от антителата", подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Голямото предизвикателство при ваксината на "BioNTech-Pfizer“ обаче е екстремно ниската температура на съхранение. Остава неясен и въпросът кой и къде ще поставя ваксините. Общопрактикуващите лекари очакват решение, но засега няма отговор как ще съхраняват медикамента. 

"Не ми е ясно как в общата практика в нашите кабинети ще се поставя ваксина, която трябва да се съхранява при минус -80 градуса. Има много въпроси", отбеляза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. 

"Смешно е да мислим, че общопрактикуващите лекари ще имат хладилници на -70. Моето лично виждане е, че по-скоро хората, които ще се ваксинират, ще ходят до мястото на съхранение на ваксината, отколкото ваксината да стигне до самия човек", коментира доц. Гломб.

По данни на СЗО вече има 11 ваксини, като 3 от тях са с доказани междинни резултати – тези на "BioNTech-Pfizer", "Moderna" и "AstraZeneca". Според д-р Симидчиев следващата година в помощ на хората е възможно да влязат и и останалите.

"Не можем да градим групов имунитет при боледуване, можем да градим групов имунитет с ваксинация", смята той.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Bloomberg/Akos Stiller

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Джо
преди 3 години
Ще я дадат на журналистите да поставят Сигнализирай за неуместен коментар