Доставяната храна вече е с 9% ДДС, защо намаляха поръчките?

Някои собственици на заведения са затруднени да задържат бизнеса си

01.12.2020 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова

Доставките на храните по домовете от днес се облагат с данък добавена стойност в размер на 9 на сто. По-ниската ставка има за цел да облекчи бизнеса, но постигна ли целта си?

В пицария в Русе се налага понякога и управителят да приема поръчки за доставка. Той споделя, че в сравнение с преди, се наблюдава сериозен спад на поръчките за вкъщи. 

"Усеща се значително спад в поръчките, но пък ние сме едни от късметлиите, които можем да извършваме доставка. Тъй като сме се насочили главно към доставките. Спадът е значителен, наистина, но пък гледаме по някакъв начин да оцеляваме", сподели управителят на пицарията Мартин Вълчев.

Други собственици на заведение, обаче, са още по-затруднени да задържат бизнеса си.

"Намалението на разноса на 9% ще помогне на всички колеги, които работят. Реално за нашия бизнес, това няма да е адекватно и няма да ни помогне в никакъв случай. Защото нашият ресторант, например, работи на обедно хранене в бизнес парк във Варна, където служителите са на 90% хоум офис. Адекватните мерки трябва да са много по-различни. Трябва да се помогне на бизнеса във време, в което е затворен за да можем да оцелеем", посочи Данко Димитров, който е собственик на заведение.

От Русенската стопанска камара са категорични, че мярката не е достатъчна, за да подкрепи бизнеса. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК