От 1 януари: По-скъпа вода в София и още 8 области, на много места поевтинява

Общественото обсъждане на цените на ВиК услугите ще се проведе на 3 декември

01.12.2020 | 19:12 Редактор: Ивет Арабова

По-скъпа вода в София от 1 януари. Цената ще е по-висока и в други 8 области. ВиК услугите в София ще поскъпнат с 6%. От "Софийска вода" твърдят, че причината за това е 5-годишният бизнес план на дружеството, който е одобрен от КЕВР и съгласно който цената се актуализира всяка година. Според клиентите на дружеството обаче водата и сега е скъпа. 

Поскъпване на водата ще има общо в 8 области. Сред тях е и Разград. Повишението е с 6,08 на сто или 20 стотинки. Така от догодина разградчани ще плащат най-скъпата вода у нас. От КЕВР обясняват защо. 

"В този район на България водата се добива и транспортира по помпен път, има разходи за ел. енергия", обясни директорът на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР Ивайло Касчиев.

В 17 области на страната водата ще поевтинее. Сред тях са Сливен, Ямбол, Добрич и Бургас. В тези области ВиК операторите са изпълнили своите бизнес планове и заложените в тях инвестиции. Цената на водата в Шумен няма да бъде променяна, въпреки че КЕВР взе решение за намаляване на крайно допустимата цена с 3,28%. Това е така, тъй като през цялата настояща година ВиК-Шумен продава питейната вода по-евтино от сега определения праг. 

Въпреки това, шуменци остават недоволни, тъй като качеството на водата продължава да е лошо, а цената от 3,52 лв. за кубик е една от най-скъпите в страната. Преди месец започна изграждането на нова пречиствателна станция за питейни води, която трябва да реши дългогодишния проблем с качеството. 

"Аз като гражданин винаги искам да е по-евтино, естествено. Що се отнася до качеството, мисля, че не е достатъчно добро, но не мога да бъда много точен по простата причина, че нямам вкъщи прибори, с които да изследвам, но има замътняване от време на време", сподели Валери Колев от Шумен.

Общественото обсъждане на цените на ВиК услугите през 2021 година ще се проведе на 3 декември в сградата на КЕВР. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК