Дянков: Бюджет 2021 рисува оптимистична ситуация, все едно кризата е зад нас

Трябва да се очакват и трети, и четвърти локдаун

01.12.2020 | 14:57 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Money.bg" разговаряхме с бившия финансов министър на България Симеон Дянков. Той от една страна управлява финансите на страната при предходната икономическа криза, а от друга - познава мерките на големите икономики за спасяването на бизнеси и работни места. Неговата гледна точка често се различава с общоприетата.

Икономиката се забавя и има всички признаци, че тепърва ще се случва по-лошото. Взехме ли си поуките спрямо десет години назад?

“Съдейки по Бюджет 2021 година, който тази седмица беше приет в парламента, не сме си взели много поуки. Една от основните поуки при такива кризи е, че винаги трябва да се очакват още неприятни изненади и в такъв смисъл в бюджетните процедури и въобще в работата на правителството трябва да сме подготвени за още по-лоша ситуация, трябва да сме песимисти. Ако са по-хубави нещата - тогава по-добре. От тази гледна точка е малко разочароващо, че следващият бюджет за 2021 година рисува една оптимистична ситуация, все едно кризата е зад нас. Това е основна грешка”, каза Симеон Дянков.

Какво липсва в Бюджет 2021 година? Какво трябва да се добави, така че да бъдем по-устойчиви на бъдещи трусове?

“Липсват две пера и те са под знаменател "помощ на българския бизнес". От една страна цялостна перспектива за това как в система на продължаваща и може би задълбочаваща се икономическа криза през следващата година, какво се прави за всички български бизнеси. И второ, в определени сектори, които вече са в тежка ситуация - транспорт, туризъм, малките магазини, автомобилната промишленост, там дали се правят някакви допълнителни мерки. И двете пера липсват. Говори се за тях от определено време в правителството, но и определени политики в бюджет 2021 въобще липсват, а това за мен е грешка”, уточнява Симеон Дянков.

Как оценявате политиките на правителството за подкрепа на бизнеса тази година? Бяха ли те ефективни и трябва ли нещо да се промени в тях?

„Това може да се раздели на две теми. Има полезна активност от гледна точка на сектор туризъм. Там министър Николова поне се опитва да направи някои стъпки за подпомагане на бизнеса, за отварянето на граници, в помощ на летен и зимен туризъм и т.н. Извън това обаче се чувства една вялост все едно правителството е изморено и макар, че знае какви мерки се използват в други държави в България, просто няма сили да ги използва. Така че досега мерките са разочароващи, с изключение на сектор туризъм донякъде, но беше моментът в Бюджет 2021 година, особено имайки предвид, че това е и година на избори и би трябвало правителството да е по-активно, да се видят някакви допълнителни мерки. Такива обаче не се виждат. В социалната сфера има някои добри мерки- подпомагане на семействата например, но в бизнес сферата тепърва предстоят, което означава актуализация на бюджета в следващо правителство“, обясни Дянков.

Целия разговор със Симеон Дянков от предаването "Money.bg" гледайте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
кони
преди 3 години
Не е време отново за суха и посна пица,Дянков!Ще ядем и ти,и аз и всички останали,сухата и корава лъжица! Сигнализирай за неуместен коментар