Обявяват бедствено положение, за да няма водна криза в Бургаско

Временно ограничават водоподаването от язовир Камчия към Варна

01.12.2020 | 14:13 Редактор: Тодор Петров

Спешна среща в Бургас заради проблема с водната криза, пред която е изправен градът и Черноморието. В петък екоминистърът алармира, че има опасност сценарият в Бургас да се превърне в Перник 2. 

Днес Емил Димитров беше категоричен, че няма да се стига до водна криза и предложи конкретни решения, сред които обявяване на бедствено положение.

Две са решенията, за да се спаси Бургас и Южното Черноморие от безводие. Временно ще бъде ограничено подаването на вода от язовир Камчия към Варна, а двата помощни язовира - Ахелой и Порой, трябва да бъдат прехвърлени спешно на областната управа, за да бъдат свързани с водоема. 

"Варна, образно казано, ще се лиши малко от вода от Камчия, за да може да прояви солидарност към Бургас. За няколко месеца неизпратена вода за Варна ще бъде за Бургас. Ще резервираме вода във Порой, която да стигне за още няколко месеца и ще преведем в изправност Ахелой", обясни екоминистърът Емил Димитров.

"Февруари месец да сме на финализиране по изграждането на стената и по провеждането на водопроводната мрежа към системата на Бургас", заяви зам.-министър на МРРБ Николай Нанков. 

За да се изгради обаче 10-километрово трасе от двата язовира, в най-кратки срокове от областната управа в Бургас трябва да обявят бедствено положение.

"Двата язовира да бъдат присъединени, това е резервен план. Така или иначе ние разчитаме на водоподаването на язовир Камчия, който забелязахме от вчера и днес, че има обилен снеговалеж във водосбора на язовира", каза заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов.

С присъединяването на двата язовира в Бургас ще има вода за 11 месеца, дори и да не вали. 

"Порой е с 45, Ахелой е с 12 милиона обем, могат да стигнат за една година. Опитаха се да политизират цялата работа, което според мен е чисто инженерна работа. Нека си говорят политиците, ние ще си свършим работата", коментира директорът на ВиК Бургас Ганчо Тенев.

Министър Емил Димитров увери, че поскъпване на водата във Варна няма да има, въпреки че градът ще трябва да ползва като резервен водоизточник деривация "Китка". 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 3 години
Пълни ***. Водопреносната мрежа разпробита на 1000 места и тече кат лейка. Кофа без дъно моеш ли напълни? Сигнализирай за неуместен коментар