Нона Караджова: Ще се въвежда забрана за изгаряне на дърва и въглища

Общините да се възползват максимално от програмите на ЕК

01.12.2020 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

"Обръщам се към хората – възползвайте се от програмите за подмяна на отоплителните уреди, защото общините ще бъдат принудени в един момент – притискайки ги от наказателната процедура и недоволството на хората, че дишат мръсен въздух, да въвеждат т. нар. ниско емисионни зони за битово отопление, а възможно и за транспорт“. Това каза бившият министър на екологията Нона Караджова в предаването „Брюксел 1“. Повод за разговора е заплахата на ЕК за наказателна процедура срещу България заради мръсния въздух.

"Това означава, че на територията на цял град или определени квартали ще може да се въвежда забрана за изгаряне на дърва и въглища. Ако до тогава не действа програма, както в момента и както се очаква след една-две години, за безплатна подмяна на уредите на хората, те ще бъдат принудени сами да инвестират в тази подмяна“, допълни Нона Караджова.

Тя подчерта, че в София в началото не е имало желаещи и е трябвало да се удължи срока за кандидатстване. Оповестеното скоро от ЕК намерение е да се разгледа изцяло законодателството в сектор „въздух“, което предвижда въвеждане на още по-строги мерки от сегашните норми и доближаване до препоръките на СЗО.

„Това означава, че общините не трябва да се успокояват от тенденцията в България за непрекъснато намаляване на замърсяването. Тенденцията е абсолютно ясна, вече 7-8 града, заради които бяхме в наказателна процедура, вече са с добър въздух, но са на границата“, предупреди бившият екоминистър.

Нона Караджова заяви, че ако се въведат препоръките на СЗО, „а аз вярвам, че това ще стане, ние отново ще се окажем неподготвени. Трябва от сега да знаем, че по отношение на фините прахови частици ще има по-строги норми“.

Бившият министър на екологията се обърна към хората с думите: „Моят призив към всички и към общините е, да се възползват максимално от програмите и да си подготвят отсега проектите, защото те ще бъдат финансирани и от 2021 г. нататък. Това да бъде приоритет на общинските съвети. Когато се гласува такса „битови отпадъци и чистота“ да не се водят полемики и популизъм, а да се гласува за много по-широко миене и почистване на улиците, тъй като това е един сериозен източник на замърсяване“, категорична е Нона Караджова.

Целия разговор гледайте във видеото на предаването "Брюксел 1".