20-30% спад в продажбите на книги заради коронакризата

Намаляването на ДДС трябва да стане постоянна мярка, казват издателите

01.12.2020 | 22:35 Редактор: Юлия Христова
20-30% спад в продажбите на книги заради коронакризата

Спад при продажбите на книги между 20% и 30% за периода януари - октомври 2020 г. спрямо същия период през 2019 г., показва проведена анкета на Асоциация "Българска книга".

Повече от половината от участвалите в анкетата книгоиздатели и книготърговци посочват април като месеца с най-малко приходи, следван от месец май. Именно през този период спадът в продажбите на книги е между 50% и 70%, според данните от проучването.

Значителна част от анкетираните - 72%, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения. Близо 30% от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20% спрямо общия брой на персонала от преди пандемията.

64% от респондентите споделят, че имат увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физически обекти, докато 31% от участниците в анкетата нямат промяна в пропорционалното разпределение на приходите онлайн и от физически обекти и реализират същите продажби от собствените си онлайн магазини като преди кризата.

46% от издателите и търговците са успели да развият собствен онлайн магазин, но в същото време 54% не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни методи на продажба в месеците на кризата, съобщава от Асоциацията.

Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% като временна мярка в подкрепа на сектора е резултирало в повишение на печалбата според 37% от участниците в проучването. 85% от анкетираните издатели и книготърговци смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК