Електронните PCR тестове вече се издават... само на хартия

Дългото чакане кара все повече хора да предпочетат антигенните тестове, казва д-р Миндов

30.11.2020 | 18:40 Редактор: Радостина Димитрова

Отново близо 40% положителни тестове от всички направени проби за последното денонощие. На фона на нестихващата втора вълна на заразата у нас, личните лекари започват да издават направления за PCR тестове.

9 месеца отне на държавата въвеждането на направления, с които PCR тестовете за пациенти със симптоми на коронавирус, да станат безплатни. Дни след договореното между лекарите и касата, джипитата вече ги издават, но само някои и само на хартия.

За потенциално заразен се счита пациент с поне 2 от 11 типични симптома на Kовид. И докато някои лични лекари вече издават направления за безплатно тестване, на други места то все още е мираж. 

Така за пореден ден Благоевград усъмна с опашка от чакащи пред Регионалната здравна инспекция, тъй като единствено там се издава документ за безплатен 

Дългото чакане кара все повече хора да предпочетат антигенните тестове, казва д-р Миндов. А причините са няколко: "първо, защото са по-евтини, второ, защото са по-бързи и трето, защото няма задължителна карантина, а достоверността е същата".

Антигенният тест остава най-точен до петия ден от появилите се симптоми. При липса на такива или по-дълъг период след заразяването достоверността на PCR-a остава най-голяма. Кога направлението за него ще бъде електронно обаче не е ясно. 

Лимит в броя направленията няма, но има ограничения за хората, на които се назначават. Те не могат да се издават на хоспитализирани пациенти, контактни лица или такива с вече установен резултат от бърз антигенен тест.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Прекалено бавно стават тези нововъведения. Действайте по-бързо!!! Сигнализирай за неуместен коментар