"Барометър": 4 сигурни партии в следващия парламент, 2 - на ръба

Всеки трети българин се заканва, че няма да гласува

30.11.2020 | 17:36 Редактор: Ралица Братанова

4 партии са сигурни за следващия парламент, а още 2 са на ръба към този момент, става ясно от проучване на "Барометър България", проведено от 24 до 29 ноември сред 847 души на възраст над 18 г.

В края на ноември и на ръба на затягащи се противоепидемични мерки одобрението към ГЕРБ не търпи значителна динамика и партията остава водеща политическа сила с 20,1% подкрепа от всички анкетирани. БСП остават на второ място с 12,5%, като разчитат на подкрепата предимно на твърдия си електорат.

ДПС събират 7,9% със своя традиционен електорат, а твърдата позиция по въпроса с Македония и отстояването на българската кауза там укрепи позициите на ВМРО, отчитат от "Барометър България".

Заявка да гласуват за ОП дават 7,6% от избирателите. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" задържа нивата си на одобрение без промяна, като изглежда близо до следващ парламент с 3,7% от всички анкетирани. Същото се отнася и за Демократична България, които остават в рамките на твърдия си електорат от десни избиратели от големи градове и с около 3,1%.

"Изправи се.бг" на Мая Манолова среща подкрепата на 1,5% от анкетираните, а проектът на Цветан Цветанов "Републиканци за България" - 0,8%. За "Воля" са обявили, че ще гласуват 0,7% от анкетираните.

Прави впечатление и високият процент на заявилите, че няма да гласуват – 30,9%, а 9,1% от анкетираните се колебаят.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК