Зимата настъпва: Каква е пътната обстановка след първия сняг?

На много места в страната придвижването сутринта беше затруднено

30.11.2020 | 13:50 Редактор: Ивет Арабова

Първи за тази зима силен сняг на много места в страната затрудни придвижването в сутрешните часове. Към този момент републиканските пътища, проходите и автомагистралите са проходими.

Не такава беше обаче ситуацията тази сутрин. Наш зрител изпрати видео от АМ "Хемус", на което се виждат непочистени пътища. От АПИ съобщават, че близо 400 машини са обработвали пътищата по страната през нощта.

На пътя Разград-Попово автобус се ударил в спрял товарен автомобил. Причината за инцидента е несъобразена скорост от водача на автобуса, а не заледеният участък, казаха от АПИ.

"Сутринта в най-натоварения момент около 160 машини работеха в цялата Софийска област. Нямаме към момента никакви затруднения по пътищата, като изключим, че на "Витиня" имаше аварирал ТИР, заради който машините не можеха да влязат. Колегите от "Автомагистрали" се справиха с наличната техника. Обезпечени са с материали, надявам се да е така през цялата зима", каза директорът на Областното пътно управление-София инж. Румен Сачански.

 Освен почистени пътища, за безопасното придвижване на шофьорите са необходими и зимни гуми, съобразена скорост, по-голяма дистанция и повишено внимание.

"Зимната гума се държи много по-добре в тези ниски температури . Освен това зимната гума така е направена нейната конструкция на грайфера, че да може да има максимално сцепление върху сняг", посочи автомобилният състезател Румен Дунев.

На прохода "Шипка" снежната покривка достигна 5 см. Въведоха се ограничения в преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през Троянския проход. Заради закъсал камион сутринта за няколко часа временно беше ограничено и движението по пътя Ловеч – Плевен, което предизвика опашки от автомобили.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"да не се хвърля по дърветата, да не се хвърля на пътното платно (снегът)" - ама да си го носят в къщи ли хорат бе госпожо? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Те са изчистила, ама то пак е наваляло, колкото да ги изложи :Д Ей, това време, бе... Сигнализирай за неуместен коментар