Дежурните детски градини - огромно облекчение за медиците

В тях ще се приемат само здрави деца

30.11.2020 | 13:40 Редактор: Георги Камарашев

Дежурни детски градини в цялата страна приемат от днес децата на медиците, за да могат те да продължат да работят. Ще се приемат само здрави деца.

Невена, която е медицинска сестра в "Пирогов", е първата, довела 4-годишния си син в 124-а детска градина в София, предназначена за медици.

"Ние нямаме избор. За да бъдем с вас, за да може да сме с хората, да ги лекуваме, някой трябва да бъде с нашите деца. В столицата детските градини са две, близо до най-големите болници", каза тя.

Персоналът споделя, че няма притеснение. Необходимите документи за прием на детето са заявление от родител и декларация, че то е здраво. Ако някое дете не се чувства добре, то ще бъде отделено в специална стая. 

"Имаме изолационен блок, детенцето изчаква там, докато родителите дойдат да го вземат", заяви директорът на 124-а детска градина в София Теменужка Димитрова.

В Стара Загора детска градина "Зорница" и яслена група са дежурни по време на строгите ограничителни мерки.

"Аз съм зъболекар, не съм спряла да работя. Баща му работи в Ковид отделението на болница "Берое". Леля му ни помага, обаче като цяло сами се справяме. Аз съм изключително доволна. Едно голямо облекчение ми е, помощ е. Няма на кого да се доверя“, сподели Милица Арсовска-Касърова.

 

"В Окръжна болница работя, в пулмологичното отделение. Аз съм секретар. Общо взето, направиха ни Ковид отделение от може би близо 2 месеца и така обслужваме половината болница. Има една баба, която да гледа детето, която е пенсионерка, но в момента тя гледа да си опази здравето и аз също съм на това мнение. По-добре да ми е здрава, отколкото болна", разказа Вера Василева.

До момента 11 лекари и медицински сестри са се възползвали от дежурното детско заведение.

"Работното време е от 6:30 до 18:30 ч. Създадохме организация за подаване на заявления в края на миналата седмица, всички документи, които интересуват родителите, са качени на нашия сайт. В тези три седмици по всяко време можете да подадете заявление и да приемем детенцето. Тези, които желаят разбира се", заяви директорът на ДГ "Зорница" Алис Явашева.

Дежурни детски градини има на още няколко места в страната.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Продавачките от супермаркетите, аптекарките, полицаите, ватманите от метрото, шофьорите от градския транспорт и всички останали работещи хора кой да им гледа децата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
И все ще се намери да им завиди някой на лекарите, че за техните деца има градина. Нека има Сигнализирай за неуместен коментар