Хотелиери: Второто затваряне е равносилно на фалит

Масово се отменят резервации за 8 декември, а на места и за Нова година

29.11.2020 | 14:21 Редактор: Искра Ангелова

Новите ограничителни мерки, които затвориха хотелите и ресторантите, вече изправят бранша пред фалит. В традиционни туристически дестинации като Велико Търново, Арбанаси и Елена се отменят масово резервации за 8 декември, а на места и за Нова година. 

Хотелиери предлагат на държавата мерките да се прилагат гъвкаво, за да не фалират.

Почти всички 180 хотели и къщи за гости с над 2000 легла в Еленския Балкан от вчера не работят. Резервациите за студентския празник са отменени, а капарираните пакети за Коледа и Нова година също са под въпрос. 

Хотелът на Йордан Йорданов в Еленското село Усои от вчера е затворен, а персоналът е в неплатен отпуск. Йордан казва, че записвания за празниците през декември е имало още от лятото, но с влизането в сила на новите мерки - почти всички резервации са отказани. СНХ Йордан Йорданов, хотелиер: 

"Имаме за осми декември, за уикендите между 8 декември, но сега сме ги отказали за след 21 декември - за Коледа, ако евентуално не се продължат мерките", сподели Йордан Йорданов.

"Малкото резервации, които имахме, вече са отменени. И за Коледа, и за Нова година хората започнаха да си отменят резервациите, банкети не се правят, семейни събития", подчерта хотелиерът Стилиян Савов.

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново изчисляват огромни загуби и са категорични, че ако държавата не вземе адекватни мерки, много от тях ще фалират. 

"За нас това второ затваряне е равносилно на фалит. Предишното затваряне, специално за моята фирма, струваше около 200 000 лева, това затваряне ще ми струва 100 000 лв", коментира хотелиерът и председателят на БХРА - Велико Търново Петър Стефанов.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Наистина е лошо затварянето на хотелите но все пак животите на хората са по-важни...ако няма хора за кой ще работят хотелите... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
И още нещо
преди 3 години
Всички видяхме, че когато се наложи откриване на ковид отделения тези, които би следвало да са се клели следваше да се включат всеотдайно, защото са богоизбрали тази професия. Но не! Хвърлиха оставки, побягнаха и оставиха хората да измират или да се побъркват. Щели да се заразят!? Ами ако при една война,войниците се уплашат, че ще загинат и дезертират от фронта? Видяхме, че и учителите не бяха на висотата на професията. Жертваха истинското образоване на децата с дигитално.Ами не ходете в гората! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Безумие
преди 3 години
Затварянето на хотелите и моловете е пълно безумие измислено и наложено от ле-карското съсловие, за да си били отпочинали. Заповеди лишени от разум и логика. Нямало лекари и сестри. Ами да няма, нали ги образоваме безплатно за тях и за сме-тка на нашите данъци, за да хукнат из Европа да печелят повече пари. Но защо тази наша държава не може да регулира тези процеси, да ги насочва справедливо и морал-но. Затова, че ги нарекоха "престъпници в бели престилки", си отмъстиха с тази бе-зумна мярка. Сигнализирай за неуместен коментар