Търсят се кръводарители в Силистра

Ръководството на силистренската болница отправи призив към жителите на областта за доброволно даряване на кръв

28.11.2020 | 13:59 Редактор: Георги Камарашев

Ръководството на силистренската болница отправи призив към жителите на областта за доброволно даряване на кръв. Това се налага заради значителен спад на желаещите от началото на пандемията, което поставя в риск попълването на кръвните банки в здравното заведение.

За драстичен спад в броя на желаещите да помогнат сигнализираха от кръвния център в Силистра. Опасенията на медиците са, че това може да доведе до сериозна криза, тъй като ежедневно пациенти се нуждаят от преливане.

"Правим този призив, тъй като кръводарителите страшно много намаляха, а все повече се налага становището и практиката да се прелива нативна плазма, не рековалесцентна плазма, на хора с Ковид, защото се отчитат изключително добри ефекти", обясни директорът на МБАЛ – Силистра д-р Даниела Костадинова. 

В ранните часове на деня, когато обичайно има най-много дарители, единственият желаещ да даде кръв в Силистра е тази млада жена. 

"Това е единственото нещо, което мога да направя за нашите съграждани, да се дарява безвъзмездно е едно от най-хубавите неща", разказа тя.

"Отдавна в системата се въведе това правило, близките на болния да търсят кръводарители и да ги водят за кръводаряване. По желание, няма да излъжа, ако кажа, че в годината имаме 5 човека", каза д-р Антоанета Панайотова.

От понеделник в Силистра започва набирането на кръводарители за реконвалесцентна плазма от преболедували Ковид-19.

"Досега тези хора пътуваха до Варна, където се правеше филтър, след анкета, дали са подходящи. Сега, предвид на улесняване на тази ситуация ни вмениха като задължение да се прави това взимане на кръв и това филтриране на пациенти, в нашите отделения по трансфузионна хематология", заяви директорът на МБАЛ – Силистра.

От кръвния център в Силистра твърдят, че са взели всички мерки срещу заразата. Защитени са както служителите, така и кръводарителите.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК