Автобусните кондуктори във Варна на протест заради съкращения

Причината е навлизането на автоматизираната билетна система в градския транспорт

27.11.2020 | 19:50 Редактор: Георги Камарашев

Протест на автобусните кондуктори във Варна. Повече от 200 души ще бъдат освободени от "Градския транспорт" от 1 януари. Причината е навлизането на автоматизираната билетна система в градския транспорт. Какво ще се случи с кондукторите и какви са техните искания?

Мария Янчева работи като кондуктор в градския транспорт от повече от 10 години. Тя е една от стотиците нейни колеги, които от 1 януари ще са без работа. Въпреки че в момента е в отпуска, подкрепя протеста. 

"Изведнъж в групата във Facebook излезе заповедта на г-н Златев, да отидем от тази до тази дата да си подпишем предизвестията", разказа тя.

Предизвестия, които освен Мария, на 1 декември ще подпишат още 275 кондуктори. Част от тях ще бъдат назначени като контрольори към Общинското предприятие ТАСРУД, а останалите около 200 души ще са без работа. 

"Много хора ще останат без работа, без доходи. Как се изкарва? В личен план аз нямам проблеми с банки, но 90% от колегите ми имат. Отгоре на всичко, ние сме на първа линия. Значи, аз съм от първия ден на пандемията. Едва сега дето излязох в отпуск. В рискова среда сме. Подложени сме на какъв ли не стрес. Очакваме да има разбиране и просто някаква промяна. Да се отложат нещата малко във времето", допълни Мария.

Затова рано тази сутрин, още преди изгрев слънце, десетки потърпевши излязоха на протест пред централата на "Градски транспорт". 

"Да се оставят толкова хора по средата на най-голямата здравна криза в новата история на България, по средата на зимата, която е тежък сезон за Варна, да се оставят на улицата без доходи и без перспектива, това е престъпление. Още повече, тежкото финансово състояние на "Градски транспорт" Варна е свързано със задължения към НОИ", обясни Евгени Никитин, представител на синдикат "Автономна работническа конфедерация".

Което води и до притеснения от страна на работниците, дали са внасяни навреме осигуровките им и ще могат ли да бъдат записани на трудовата борса.

Кондукторите внесоха в Община Варна подписка за отлагане на съкращенията до края на извънредното положение в страната. Те искат от ръководството на Градския транспорт да се ангажират с точен брой работници, които ще бъдат назначени в ТАСРУД, както и осигуряването на безплатна преквалификация или обезщетение в размер на три работни заплати.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК