Време за мерки: Критики, ефект и прогнози

Те за пореден път разделиха експертите

27.11.2020 | 18:47 Редактор: Юлия Христова

Тази вечер, половин час преди полунощ влизат в сила новите по-строги ограничения и забрани. Освен, че всички ученици минават на дистанционно обучение, затварят и търговските центрове.  

Мерките за пореден път разделиха експертите. Според едни те ще ограничат заразата. И за три седмици дневните случаи ще намалеят до 3000.

"Голямата цел всъщност е, но то няма  да стане толкова бързо – да паднат случаите под 2000. Някъде на 10-12 декември, ама ако всички спазват мерките – ние ще сме на 1000 случая. Всичко е възможно. Всичко зависи от нас", каза проф. Николай Витанов – математик, член на НОЩ.

А дисциплината според математика трябва да продължи поне до пролетта, когато се очаква да бъдат ваксинирани и първите рискови групи от населението. 

"Масовото намаляване на броя на случаите се очаква да е май-юни месец, когато ваксините масово ще навлязат и тогава ще се реализира това, за което мечтаят някои хора – груповия имунитет", допълни той.

Мечтата за групов имунитет обаче е достижима не чрез ограничения, а чрез открита борба с вируса, смята инфекционистът доц. Атанас Мангъров. 

"Това е природно бедствие. Това е нещо, което се случва и ние трябва да намерим начин да се борим с него, а не да се крием. Т. е. трябва всички лекари да сложат маски, халати, ръкавици, всичко, което искат и да си влязат в тяхната роля. Те трябва да започнат да преглеждат и да лекуват своите болни. Няма друг начин", посочи той.

А освен експертите, мерките разделиха и върховете на държавата. 

"Новите мерки са пожарни и закъснели. Говоря като комплекс не само здравни, но и като баланс на здравни, икономически и социални мерки. Използването на тази криза за ПР води до загуба на човешки животи. Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на кризата и заради отказ на достъп до здравеопазване както е по Конституция", каза президентът Румен Радев. 

Според социалния министър Деница Сачева: "Ние чуваме непрекъснато критики за мерките, които предлагаме, но нито веднъж не чухме нещо конкретно. Не чухме конкуренция на нито една от нашите идеи и затова считаме, че това е поредното политическо заяждане".

"Да критикуваш е изкуство. Но алгоритъмът, в който просто казваш обратното на това, което се случва, няма нищо общо с това изкуство", смята Томислав Дончев – вицепремиер. 

Дали мерките ще постигнат търсения ефект, предстои да стане ясно в следващите седмици.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК