И в Бургас откриват детски градини за деца на медици

В София ще са две

26.11.2020 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова

Отварят детски градини за децата на медиците на първа линия в борбата с Ковид-19. Как ще бъдат организирани?

Дъщерята на доктор Желязкова е записана в детска градина в помощ на медиците борещи с Ковид. Разказва, че при предното затваряне на детските заведения през пролетта, е било трудно. 

"Пътуваше с мен в линейката, защото тогава нямаше възможност денонощно да я гледат нито човек, нито детска градина. Ние също имаме медицински сестри и лаборанти с малки деца. На тях им се налага да ги водят някъде, в някое заведение, където да бъдат гледан или да бъдат ангажирани близки. Предполагам, че това ще им помогне много", сподели д-р Людмила Желязкова.

В три детски градини в Бургас от понеделник ще бъдат приемани деца на медици, разпореди кметът Димитър Николов. В тях ще се обучават и сборни групи на ученици от 1 до 3-ти клас. 

В детска градина "Звездица- Зорница" са готови да работят денонощно за тези медици, които дават нощни дежурства. А вече има записани 35 деца.

"Когато ми се обадиха директори на болници, че буквално с тази заповед се лишават от лекари, които работят в Ковид отделенията, ние решихме, че е по-важно да осигурим и без това при този дефицит на лекари, и да подходим по-гъвкаво, поемайки грижите за техните деца. Няма как дете, което е в детска ясла, детска градина, първи, втори, трети клас - единият родител да не остане вкъщи", коментира Димитър Николов.

Детските градини са избрани да бъдат в близост до болници, за да се улеснят родителите. В София ще отворят врати две детски градини, които да са в помощ на медиците, като ще работят с пълния си капацитет. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК