Каква ще бъде ефективността от частичния локдаун?

Експерти коментираха ползата от по-строгите мерки

26.11.2020 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Частичният локдаун у нас може да намали броя на заразените за следващите три седмици наполовина, изчисляват експертите. През това време, до 21 декември кривата на разпространението на заразата би трябвало да се пречупи и страната ни да слезе от първото място по смъртност в Европа. 

За изминалото денонощие имаме най-много излекувани от коронавирус от началото на епидемията в страната - 2518 души. Не спада обаче броят на новозаразените - те отново са над 3500. Расте броят на настанените в интензивни отделения.

"Три седмици би трябвало да пречупят доста сериозната крива, която имаме. В момента не виждаме експоденциален ръст, но имаме по-малко тестове и повече тестване на хора с антигени, за които ние не знаем. Така че ние не знаем каква точно е скоростта на разпространение в момента", обясни математикът Лъчезар Томов.

"Все още антигенните тестове не се признават за тест, който да е равнозначен на PCR-а", заяви по-рано министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

На фона на новите ограничения влизат в сила и нови социални мерки за подкрепа на на засегнатите от пандемията. Според експертите обаче, за постигане на положителни успехи в борбата с опасната зараза не трябва да се търси баланс между медицинска и икономическа целесъобразност. 

"Не можем да търсим баланс, защото неслучайно единият от вицепремиерите се изрази образно, че вървим по линията на бръснача. Няма как да намерим този истински баланс, който от една страна да запази човешките животи, а от друга страна да запази бизнеса такъв, какъвто е бил. При всички положения ще има хора, които са загубили дохода, хора, които са останали без работа, хора, които са пострадали по някакъв начин от тази криза", коментира депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

"В Израел направиха напълно заключване, без никакво излизане изобщо. И там имаше огромна разлика от хиляди случаи на ден до около 700, четири или пет пъти свалиха бройката. Ние можем за 3-4 седмици да направим 50% с тези мерки", каза още Томов.

Според него тестването и изолирането на всеки случай позволява да има много по-ниска смъртност и да се овладява по-лесно всяко едно избухване на заразата, а локдаунът може да бъде съкратен с масово тестване. Такова за момента в страната ни не се предвижда.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Забавяне със сигурност ще има. Децата като са изолирани би трябвало да се облекчат нещата! Сигнализирай за неуместен коментар