Ананиев: Бюджетът е адекватният ни отговор на Ковид-19

Повод за скандал станаха спорните текстове за бързите кредити

26.11.2020 | 13:41 Редактор: Ивет Арабова

Депутатите приеха окончателно бюджета за следващата година. Създаден в момент на безпрецедентна криза, в бюджета за 2021 г. според управляващите са заложени средства, насочени именно към последствията от пандемията от коронавирус.

Така от следващата година заплатите на учителите се увеличават със 17%. Ръстът на тези в бюджетната сфера е с 10 на сто. Работещите на първа линия в битката със заразата ще получат с 30 на сто по-високи заплати.

"Бюджетът е нашият адекватен отговор на Ковид-19", категоричен е финансовият министър Кирил Ананиев.

Минималната работна заплата да стане 650 лева, а минималната пенсия 300 лева е записано още в Основния финансов закон. Максималната пенсия се увеличава от 1200 на 1440 лева. 

"Тези проблеми са надпартийни, този бюджет не обслужва партийни интереси и работата на публичните институции", коментира още министър Ананиев. 

Дебати по същество в последните няколко дни в пленарната зала нямаше. По важните точки за бюджета от ГЕРБ запазиха мълчание. На финалната права повод за скандал станаха спорните текстове за бързите кредити и решението на управляващото мнозинство да отмени възможността за искането на двойна неустойка от кредитните институции. 

Депутатите приеха и промени в Закона за семейния кодекс и промени в Закона за радиото и телевизията.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да приемат и да действат най-после последователно и смислено. Повече от нужно е в този момент от адекватно управление... Сигнализирай за неуместен коментар