Заради пандемията: Българи се връщат от чужбина, търсят живот на село

Правят го напълно осъзнато и решението им е трайно

26.11.2020 | 11:37 Редактор: Ралица Братанова
Заради пандемията: Българи се връщат от чужбина, търсят живот на село

Заради пандемията има огромен ръст на българи, които се завръщат от чужбина, за да живеят в родните села. Става дума за млади хора с професии, които доскоро са работили в Англия, Франция и Германия, но са решили да загърбят забързаното ежедневие на Запад.

Най-търсени са местата около големи центрове като София, Варна, Велико Търново, Ловеч, Троян, като целта е да са на 30 минути път с кола до градския център. Това каза пред "Монитор" председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. 

"Още при първата вълна на Ковид-19 се забеляза тенденция на завръщане в селата. Пандемията е катализатор и тя накара много българи да сменят начина си на живот. Вече хора с престижни професии, които са спестили някакви пари, в един момент решават, че вече не искат да са част от тази матрица на Запад. Видели са пробойни в системата там и затова се завръщат у нас, като предпочитат селата”, коментира Борисов.

Изискванията на хората пък са за къщи с минимум декар площ със свободно пространство и зелени зони около тях.

"Има бум на строителството на нови къщи, както и възобновяване на стари най-вече около София, Варна, Търново, Ловеч, Троян. Все още е по-слаб интересът към имоти в Северозапада, като причината е по-високата битова престъпност”, обясни Борисов.

Според него българите, които се връщат у нас, го правят напълно осъзнато и решението им било трайно. Повечето от тях заявявали, че си вземат еднопосочен билет. Така, за разлика от миналото, по времето на комунизма, когато в селата се заселваха предимно пенсионери, сега тенденцията е там да живеят млади и активни хора, които искат да стартират бизнес или да работят дистанционно.

"Селските ни региони имат един голям плюс и той е, че имат интернет. Това позволява дистанционна работа. Има вече и доста журналисти, които работят дистанционно в селата”, каза още Борисов. Повечето от хората пък предпочитали да се занимават с биоземеделие не толкова от икономическа гледна точка, а заради здравословния начин на живот. Търсели загубената връзка с природата.

"Когато имаш градина и отглеждаш зеленчуци и плодове, имаш физическо разтоварване. Тогава нямаш нужда от фитнес, но е и гаранция за чиста храна. За щастие нашите села не са замърсени както тези в западните страни заради индустриализацията”, каза още Борислав Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 1
Chef Mi
преди 3 години
Изобщо не е така. Не е заради пандемията.Хората заминали преди 15-20 и повече години по чижбината се завръщат, защото хем са събрали малко парички, хем са се пенсионирали. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 3 години
Ние, живеещите тук, няма с какво да се върнем. Значи това било, първо да продадем всичко, да отидем в матрицата и после да се върнем да лекуваме посткапиталистически стрес. Лудница. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Нормално, аз също искам Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
МНОГ ПОЧАНАХА да се връщат последната 1 година да ! Сигнализирай за неуместен коментар