Социалист: Българите нямат средства да се тестват за Ковид-19

Около 1000 лв. са необходими на семейство за лечение на коронавирус, заяви доц. Георги Йорданов от БСП

25.11.2020 | 21:59 Редактор: Радостина Димитрова

Българите нямат средства, за да се тестват за Ковид-19. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП доц. Георги Йорданов

"Ако в едно четиричленно семейство всички имат симптоми, за тестване и лечение трябват около 200-300 лв. на човек. Това са около 1000 лв. на семейство", коментира той.

И подчерта, че за масово тестване на обществото ще са необходими 10 млн. лв.

"На базата на харченето за други неща в държавата, тези пари не са много", каза той и добави, че не можем да излезем от пандемията, ако не се тестваме.

Депутатът от БСП посочи, че новите мерки не са затваряне на държавата.

"Това, което беше в публичното пространство, не беше точно така, не може да говорим за затваряне на държавата - парковете и градините са отворени, никой не може да забрани на децата да играят заедно", подчерта доц. Йорданов.

По думите му вече има много разтревожени родители, които трябва да си останат вкъщи, за да гледат своите деца. 

"От първи до четвърти клас не мога да стоят сами вкъщи, но родителите освен да ги гледат, трябва да има и с какво да се хранят. Тази мярка от една минимална заплата не е достатъчна. Представете си, ако са две деца с 610 лв. - това не е помощ, която позволява да се отглеждат по нормален начин децата. Ако тези хора не могат да се трудят, положението става много трудно за семейството", обясни Георги Йорданов и добави, че страната е закъсняла с мерките.

Относно ваксините, той заяви, че чака новини за българската такава.

"Около 600 броя ваксини ще бъдат достатъчни. Новите ваксини са с противоречив характер и голяма част от хората няма да се ваксинират", смята социалистът. 

Той настоя, че трябва всички български граждани да получат възможността да се ваксинират, а не да остават без ваксина, както се е случило с противогрипните.

"За мен основното притеснение е, че човек се ваксинира, когато е клинично здрав - ваксинирането трябваше да стане много по-рано, защото януари-февруари не е подходящ период от чисто клинична гледна точка", коментира още доц. Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му 24-те лева, които обещават от социалното министерство за хората, които са загубили работата си заради Ковид-19, няма да компенсират живота на хората.

"Анализ трябваше да има летните месеци, не само подготовка на здравната система, която определено не е готова", каза депутатът от БСП.

На финала доц. Йорданов заяви, че бюджетът няма да реши проблемите, защото е римейк на миналогодшния.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК