Бизнесът пред криза, иска помощ от държавата за основните си разходи

156 млн. лв от европрограми ще разпределят за процент от оборота, който ще бъде загубен заради затварянето

25.11.2020 | 18:45 Редактор: Ивет Арабова

Новото затваряне изправя бизнеса пред нова криза.  "Резервите на компаниите са пред изчерпване или вече са изчерпани", каза председателят на АИКБ Васил Велев. 

За да преживеят фирмите седмиците под карантина, Европейската комисия препоръчва държавата да компенсира 90% от постоянните разходи на фирми, които нямат никакъв оборот или приходите им са спаднали с 30% заради затварянето. Бизнесът у нас настоява за същото. Помощ от държавата, с която фирмите да покритията основните си разходите си за сметки, данъци и наем. Отговорът на премиера днес обаче беше друг.

"Част от обществото ни дава примера как Германия подпомагали повече от нас бизнеса, да де , ама там е 60% данъка в България е 10%. Миналият месец от ДДС са влезли 70 млн. по-малко, затова много ясно подчертаваме, че като сме казали 3 седмици, ще е 3 седмици", категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

"Ние дадохме милиарди вече за въоръжаване, дадохме милиарди за увеличение в бюджетната сфера, не за запазване на възнагражденията, не за минимални заплати, както се говори, а за увеличаване на заплатите в държавните администрации и бюджетни сфери", коментира Васил Велев.

Помощ за бизнеса все пак ще има. 156 млн. лв от европейски програми ще се разпределят за процент от оборота, който ще бъде загубен заради затварянето. Помощ ще има и за работещите, и за родителите. Наетите на 8-часов трудов договор в затворените предприятия ще могат да вземат по 24 лв/ден, а родителите в неплатен отпуск с доход до 915 лв. ще получат помощ в размер на една минимална работна заплата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Не знам какви сметки правят управляващите за хората, които няма да могат да работят и дано не излязат криви... Сигнализирай за неуместен коментар