Удължена учебна година: Кой ще гледа децата, докато родителите работят?

Управляващите предлагат семействата да кандидатстват за детегледачка

25.11.2020 | 15:45 Редактор: Радостина Димитрова

Министерството на образованието обмисля да удължи учебната година с две седмици за учениците от 1 до 6 клас. В следващите седмици всички деца ще учат дистанционно. Няма да работят и детските градини. Това обаче създава огромен проблем за родителите.

За втори този път тази година родителите са изправени пред проблема те да ходят на работа, а децата им да си останат вкъщи без да има кой да ги гледа. 

От социалното министерство обещават финансова помощ за родителите, които вместо да работят, ще останат вкъщи с децата си. Те ще могат да получават минималната работна заплата, но при определени условия.

"Знаете, че имаме нова помощ, която приехме и която може да се използва, тъй като променихме и критериите за достъпа по нея. Средният доход на член от семейството трябва да бъде 915 лева. И съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лева минималната работна заплата", заяви социалният министър Деница Сачева.

Да отглеждаш две деца с 610 лева на месец обаче е непосилно, казват родител. И обмисля да си вземе неплатен отпуск за няколко седмици. Ако обаче децата и останат вкъщи по-дълго, не вижда изход от ситуацията.

Вариантът, предложен от управляващите, е родителите да кандидатстват за детегледачка по схема, организирана от Агенцията по заетостта.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Зла свекърва
преди 3 години
Да бе, те родителите ще си оставят образованието на децата в ръцете на случайни хора, пратени им от агенцията по заетостта. Сигнализирай за неуместен коментар