Ген. Мутафчийски: Няма да затваряме хората, чакаме ваксините

Призвани сме като лекари да браним човешкия живот, подчерта той

25.11.2020 | 10:03 Редактор: Юлия Христова
Ген. Мутафчийски: Няма да затваряме хората, чакаме ваксините

"Трудно решение, но не мога да спестя благодарността си. Щабът и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемостта и смъртността. Това се случи в Италия, Белгия и други страни. Там достигнаха нива от заразени 600 на 100 000 души. България трябваше да вземе тези мерки, макар и те да са по-либерални от другите държави." Това каза за пресконференция на НОЩ началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски и подчерта: "Не става сума за затваряне на хора, каквито спекулации имаше".

По думите му целта е да се намали нивото на заболеваемост, което ще настъпи най-рано през втората седмица от въвеждането на мерките, както и и намаляване на смъртността. 

"Това е абсолютно нужно, за да издържи здравната система на натиска, който става непосилен", заяви той.

Според него с напредването на пандемията и увеличаване на заболеваемостта намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. 

"Имаме над 2000 души (бел. ред. - заразени) медицински персонал, работещ иначе активно. Няма как да заменим живата сила, хората, които се справят със заболелите. Човешкият живот е абсолютната ценност, независимо какво са другите щети. Призвани сме като лекари да браним човешкия живот. Трябва да се намалят до минимум контактите. Училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнесите са сред най-рисковите места", каза още той.

И подчерта, че резултатът няма да дойде с магическа пръчка. В края на третата седмица ще имаме намаляване на нивата на смъртност, очаква ген. Мутафчийски. 

"Ще дадем възможност на сънародниците ни да посрещнат по-спокойно предстоящите празници. Целта е и повече здрави хора да посрещнат ваксините, както и да се намали темпът на пандемията. Това е мярка с определен срок. Вече видяхме, че в Израел точно този срок даде резултат. Няма как по-ясно да дам пример", допълни ген. Мутафчийски.

"Постижение би било, ако има спад от 30 до 50%, защото това говори за хиляди човешки животи. С тези мерки се претендира да се намали рискът от заразяване с повече от 50%", заяви още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Мерките трябваше да се вземат потдавна, но и да се приеме да може да се вливат антибиотици и в домовете на хората а не да се влошават пред болниците и да умират не самоот съпътстващи заболявания, нои от съпътващи нелепи ситуации и бездействия, климатични условия като студ , дъжд, вятър и мъгла... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
До кога ли ще ги чакаме Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Има добър шамс да се стопим по численост докато ги дочакаме! Това ли е мярката, да чакаме? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Здрасти
преди 3 години
Има ли несъгласни ** дето искат да одат без маски у хоремага да пият ракия? Сигнализирай за неуместен коментар