Близки на починали пациенти с Ковид-19 ще съдят болници и държавата

Юристи споделят, че възможностите са няколко

24.11.2020 | 19:45 Редактор: Ралица Братанова

Задава се лавина от съдебни дела след смъртта на пациентите, загубили живота си заради забавена или отказана медицинска помощ. 

През изминалата седмица жертви на системата в Пловдив станаха четирима души. Едни бяха оставени да чакат на входа на болницата, а други бяха разкарвани с часове и дори дни между здравните заведения. 

И въпреки че изходът е необратим, семействата им не могат да намерят оправдание за хаоса, погубил живота на близките им. 

"Не търсим пари. Искаме справедливост. Искаме най-накрая едно разрешително да бъде отнето и един лекар да влезе в затвора, защото досега не съм чул за такъв случай", разказва синът на един от починалите.

Атанас обмисля да съди университетската болница "Св.Георги" за отношението към баща му, който прекара последните си часове по пижама на стълбите пред здравното заведение. 

На следващия ден умира и съпругът на Елена отново след забавена медицинска помощ. 

За съжаление все повече стават случаите, в които пациенти или техни близки се оплакват и търсят решение на проблема с достъпа до медицинска помощ, защото в условия в пандемия това, което наблюдаваме е, че се приотизират пациентите с Ковид. 

Според юристи възможностите пред тези хора са няколко.

"В зависимост от това, което искаме да постигнем можем да си търсим правата както пак казвам в лечебното заведение, така и в държавата. Основанията са различни, защото задължението на самата болница е да организира лечението на пациентите и тяхното транспортиране и непрекъснатата медицинска грижа е едно, а задължението на държавата да организира болниците и да се създадат норми, така че те да обезпечат процеса е нещо съвсем друго", казва адв. Мария Петрова.

За да съдим държавата в европейските институции обаче трябва да сме изчерпали всички съдебни опции у нас.

Колективен иск на всички пострадали също е невъзможен, тъй като случаите и причините за тях са различни. А семействата са категорични, че ще търсят правата си докрай.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Росица
преди 3 години
Системата ни е смешна и жалка, няма светлина в тунела! Сигнализирай за неуместен коментар