Хаос и страх: Какво най-много притеснява хората, изправени пред новите мерки?

Социолозите: Доверието в управленските ходове спада

24.11.2020 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

За теориите на вероятностите допринасят и противоречивите ограничения, които налага държавата, категорични са експертите. Справя ли се властта с пандемията и какво най-много притеснява хората, изправени пред новите мерки?

8 месеца след първите строги ограничения, обществените нагласи към тях са все така разнопосочни. Въпреки различните статистики, социолозите изчисляват, че доверието в управленските ходове за овладяване на кризата, спада. А причините са различни.

"От самото начало трябваше да се каже ясно този път такава е тактиката, това ще правим, да знаете, че така може да стане. Вместо това, се създаде едно усещане за хаос. Дори и да няма хаос, той се създаде и сега с късна дата се преминава към късни мерки", каза социологът Първан Симеонов.

Според политическия психолог Антоанета Христова посланието трябваше да бъде още по-категорично.

"Трябваше да бъде още по-заявяващо причините и следствията. По-голямата категоричност на мерките успокоява психиката. Хората са абсолютно равнопоставено разпределени в силно не одобрявам и силно одобрявам", подчерта тя.

Най-често неодобрението идва от икономическите страхове на хората, че със затварянето на редица обекти, ще се стигне до неспособност да осигуряват прехраната си.

"Притеснени сме много. Имаме 4 обекта – 3 от тях в мол, другият навън. Оставят хората на улицата за втори път", сподели собственичка на магазини.

Други имат различни опасения.

"На този етап трябва вече може би постепенно нещо да се измисли, а не така крайно от един път и от понеделник за сряда. Така не става", категоричен е жител на София.

А трети са раздвоени между сериозността на заразата и теориите за неговото съществуване.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК