Гласуват частичния локдаун в сряда, мерките влизат в сила от петък

Ресторантьорите и хотелиерите са пред огромно изпитание

24.11.2020 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Новите мерки за справяне с коронавируса, обявени от здравния министър вчера, трябва да се гласуват утре от правителството и да влязат в сила от петък.

Тогава се очаква да затворят училища, ясли, ресторанти, търговски обекти, забраняват екскурзиите и тържествата, спират спортните прояви. Остават да работят хранителни магазини, аптеки, дрогерии, банки и пощи.

Димитър Петков, който е управител на бар, ресторант и механа казва, че браншът е поставен пред огромно изпитание, а финансовите загуби вече са необратими. 

В една от туристическите дестинации у нас - Казанлък, ресторантьори и хотелиери са силно обезпокоени от предложението на здравния министър за по-строги мерки срещу пандемията. Според тях повторно затваряне няма да реши проблемите на здравната система,но ще доведе до фалити на десетки фирми. 

Петър Стоянов, който е собственик на заведение в центъра на града, е категоричен, че освен кафенето ще затвори и фирмата си. 

"В момента работим на санитарния минимум. Работим само и единствено за текущи задължения", откровен е той.

Ако се случи частичния локдаун, служителите на Петър остават без алтернатива. Подобна е ситуацията и в хотелиерския бизнес. От близо месец с увеличаване на броя на заболелите оборотът намалява, а бизнесът е пред затваряне и фалит. А евентуално разхлабване на мерките преди празниците отново ще създаде риск. 

"Без да имаме ресторант, няма да дойдат, защото никой не желае да яде в стаята си. Дори и да бъдем отворени на 20 декември, те вече ще са се отказали от всякакво ходене, ще бъдат демотивирани и всъщност Нова година няма да има", казва хотелиерът Биляна Цонева.

От сектора настояват за ясни мерки за подпомагане на бизнеса, за да се намалят загубите и да не се стига до фалити. От БЛС обаче посочиха, че лекарите напълно подкрепят мерките и очакват тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо.

Председателят на Българския лекарски съюз - д-р Иван Маджаров, заяви, че те не са виновни за случващото се и не искат да ги снимат ежедневно как изнемогват и как пациенти умират по стълбищата.

"Не сме виновни за това и сме претоварени. Цялата система е претоварен. Логично е да се случи, предупреждавахме многократно. Когато това се случва, отсреща виждаме заплахи за протести и липса на обединение на национално ниво", коментира той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК