Хиляди в Плевен - без личен лекар заради неуредици с НЗОК

От Здравната каса в Плевен казват, че причината е промяна във фирмата на д-р Катя Томова

24.11.2020 | 11:47 Редактор: Радостина Димитрова

Пореден абсурд в здравната система по време на коронавирусната епидемия, която е в пика си у нас. Повече от 2000 души в Плевен остават без личен лекар и ежедневна медицинска грижа заради административни неуредици.

Днес гневни пациенти на общопрактикуващия лекар д-р Катя Томова се събраха, за да поискат спешно решение на проблема от Здравната каса.

РЗОК в Плевен прекратява договора с д-р Томова в началото на ноември, тъй като заради напускането на нейния съпруг от дружеството, той променя статута си.

Заради юридически пропуск от нейна страна, от РЗОК я уведомяват чрез имейл, че прекратяват отношения с нея, а чрез медиите съобщават на пациентите да си търсят нов личен лекар. СНХ Д-р Катя Томова, общопрактикуващ лекар:

"Аз не съм си подписала тази заповед за прекратяване на договора. Адвокатът обясни вчера на д-р Стефанова и на юрисконсулта, че това не може да стане така, че подлежи на съд и обжалване, и въпреки това аз трябва да работя! Един пациент, които са 2000, трябва да дойде да се запише повторно!", заяви д-р Томова.

От Здравната каса не осигуряват заместващ лекар в практиката на д-р Томова и всички пациенти остават без медицинска грижа. Много от пациентите ѝ са категорични, че са готови да излязат на протест. 

"Това са 2000 човека, не са 20! Аз в момента трябва да си взимам лекарства, няма откъде да ги вземем! Аз съм с диабет, утре трябва да си вземам лекарствата, д-р Стефанова да ми ги изпише", оплака се един от пациентите. 

"Беше редно вместо д-р Томова да ходи по медиите, ако тя наистина е загрижена за своите пациенти, да им го обясни с прости думи, да им съдейства да си намерят нов личен лекар, който да ги обслужва за времето докато тя регистрира новото си лечебно заведение. Сами разбирате, че няма как Касата да има действащ договор и да заплаща на лечебно заведение, което не съществува в правния мир. В Плевен, след като е на първо място по брой лекари на глава от населението, мисля че пациентите имат достатъчно голям избор на общо практикуващ лекар", заяви директорът на РЗОК д-р Пенка Стефанова.

Пациентите са категорични, че трябва да се търси консенсус и че Здравната каса спешно трябва да възобнови договора с д-р Катя Томова.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Евгения
преди 3 години
В момент на пандемия аз трябва да ходя да си търся личен лекар аз сьм с хронични заболявания и рискова вьзраст това е поредното безобразие на здравната каса Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 3
Д-р Пенка Стефанова
преди 3 години
Във връзка с репортажа и даденото от мен интервю с голямо възмущение установявам, че не е излъчено в пълния му вариант, а са извадени отделни частни от него, с което смисъла на казаното е изкривен. Явно за това хората не вярват на медиите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години