Почина кардиологът проф. Александър Чирков

Той беше много активен до последно, имаше идеи и нови планове

24.11.2020 | 10:59 Редактор: Георги Камарашев

На 82-годишна възраст си отиде светилото в кардиологията проф. Александър Чирков. Бащата на съвременната сърдечно-съдова медицина у нас, е починал тази сутрин в хотел във Варна. Той извършва първата сърдечна трансплантация у нас през 1986 година.

Първият кардиохирург, извършил трансплантация на сърце в страната е не само голям професионалист, но и човек. Винаги оптимистично настроен и с добро сърце, така го описват негови близки. 

"Той имаше много интересни ръце. Когато се ръкува човек с него, усещането беше много особено. Фактически веднага той разбираше, че това е добър човек", казва доц. Румен Илиев.

А отношението му към хората докосва сърца.

"Имаше изключителна грижа за пациентите, изключителна грижа за хората, които работят с него. Той имаше усещането за това, което е направил и много добре го знаеше, но никога не го изтъкваше и това го прави голям. Това е един от истинските българи, с които България може да се гордее", категоричен е доц. Илиев.

Според него такива хора се срещат веднъж в живота. Професор Чирков често казвал, че 3 са най-важните неща, които трябва да пожелаеш на себе си и другите - здраве, радост и добри приятели. 

И до последно мечтаел за 2 неща - да създаде модерна болница за кардиохирургия във Варна и да може да спасява човешки животи и на 90 години. 

Поклон пред паметта му!

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години