40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

Всеки втори е на мнение, че това е изкуствено създадена болест

24.11.2020 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Малко над една трета са убедени, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип.

Това показват данните от представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено от 2 до 10 ноември. Докато заразата у нас продължава да е на високи нива, 17% - 935 хил. души, все пак смятат, че коронавирус не съществува и че това е световна измама.

Повишил се е делът на несъгласните с такава теза през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това в голяма степен вероятно се дължи на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи, както и на факта, че повече хора вече познават човек, който е болен или е бил болен.

Една трета от българите пък са убедени, че този вирус не е опасен. Те смятат, че коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на съгласните с това твърдение.

В странната конспиративна теория, че чрез ваксината щели да се слагат чипове, през юни са вярвали 22% от населението у нас. Сега процентът е спаднал до 16. По-развита версия на тази теория за заговор е, че Бил Гейтс стои зад чиповете, които щели да бъдат поставяни. 14% от анкетираните го твърдят.

52% вярват, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Този дял се е увеличил в сравнение с юни, когато хората в тази група са били 43%. Сега 1/4 не са съгласни, че вирусът е изкуствено създаден.

53% от българите категорично не приемат конспиративната теория, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Със сигурност е голяма гадост Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
Ако е създаден изкуствено, то постигна следното: 1. Охлаждане на икономиката. 2.Ускоряване естественият подбор. 3. Обезценяване на паричните маси.4.Сигурно има и други. ; Тези неща са желани от : 1.Еколози; 2. Националисти; 3.Терорист; 4 А може би и хора от бъдещето. Сигнализирай за неуместен коментар