Очакваме пик: Смъртните случаи на Ковид-19 у нас ще растат

"Локдаунът ще спаси хиляди животи", каза математикът Петър Велков

23.11.2020 | 21:54 Редактор: Искра Ангелова

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Затварят се ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти и моловете. Достигнали ли сме пика на пандемията у нас?

"Не сме достигнали пиковете стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни -  около между 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

"За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни", допълни Велков пред Bulgaria ON AIR.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация.

"Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки", категоричен бе той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
0 rate up comment rate down comment 0
Сети
преди 3 години
6
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
5
2 rate up comment rate down comment 2
Росица
преди 3 години
4
2 rate up comment rate down comment 5
Нина
преди 3 години
Не съм забелязала да не се спазват мерките Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 3
Таня
преди 3 години
Но все пак трябва да останем живи и здрави за да можем да си гледаме децата, нали? Абсолютно подкрепям тази мярка, която много закъсня. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Няма незасегнат бизн
преди 3 години
Няма не засегнат бизнес, и човек особено ако затворят ясли и градини! Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 5
Молове работят, а са
преди 3 години
Направо чудесно! Затворете моловете ресторантите и все места за веселба! Защо ще затваряте яслите и градините? Пълно безобразие ! Пример: самотна майка с дете на 2 години, работодателят е дал възможност да работи от вкъщи, Но дете на 2 години не е като дете на 4-ри нали? Какво точно това дете трябва да прави 8 часа ? На две години, ..... Сигнализирай за неуместен коментар