Военни, прекарали Ковид-19, даряват кръвна плазма

Какво е да пропътуваш над 300 километра, за да помогнеш и кои са едни от първите донори от армията? 

23.11.2020 | 19:59 Редактор: Георги Камарашев

И армията влиза в битката срещу Ковид-19. Военни, прекарали короновирус, даряват плазма във ВМА. Какво е да пропътуваш над 300 километра, за да помогнеш и кои са едни от първите донори от армията? 

Беркант и Митко пътуват над 4 часа от Смолян, за да дарят кръв в дарителския център на ВМА. И двамата са част от военното поделение в родопския град, а срещата им с Ковид-19 протича различно. Беркант е почти безсимптомен, но само два дни след теста се озовава в болница. 

"Направиха ми рентгенова снимка и откриха, че имам двустранна пневмония и лежах в болницата 11 дена. Нямах обоняние, кашлях, но кашлицата беше много слаба", разказа мъжът.

Старши сержант Митко Куцев се тества за коронавирус случайно, след като годеницата му е контактна. За негова изненада и двамата се оказват положителни. 

"Първите симптоми бяха след 10-тия ден. Имах няколко дена хрема и загуба на вкус. След консултация с личния лекар превантивно ми беше изписан антибиотик и витамини", обясни той.

И така след няколкоседмично лечение днес и двамата са в добро здраве. След възстановяването решават да помогнат на хората, които са в тежко състояние. 

"По желание ако мога да помогна на някой, нека помогна. В нашия район няма такива болници, където могат да се взимат кръвни плазми. Предложиха ми от военното формирование и аз приех. Никой не ни кара насила, просто доброволно решихме да помогнем, тъй като знаем че при някои хора Ковид-19 протича по съвсем различен начин", категоричен бе военнослужещият.

Само до обяд в центъра бяха минали трима военнослужещи, а екипът на центъра очаква още двама до края на деня.

"Това е един доброволен и безвъзмезден акт на тази хора. Ще помогнем, тъй като плазмата има своите лечебни свойства. Самото даряване на плазма чрез апаратната продължава някъде около 30 – 40 минути", заяви началникът на центъра по трансфузионна хематология проф. Румен Попов.

Проф. Попов подчерта, че процедурата все пак отнема време, заради изследванията които са нужни. Въпреки това е категоричен, че всеки донор е добре дошъл, важното е да отговаря на изискванията.

"Не е достатъчно да има само изградени антитела, след това кандидат донорите трябва да покрият всички критерии за даряване на цяла кръв или за апаратна плазмофереза. Никого няма да върнем, стига да отговаря на изискванията", обясни той.

А един донор може да спаси между два или три човешки живота. За това и Беркант и Митко съветват хората да не се страхуват да даряват, както и да не подценяват вируса.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК