Белодробната болница в Бургас: Починалият пациент е бил с дихателна недостатъчност

Според лекарите е нямало как да се започне по-рано специфично лечение

23.11.2020 | 18:31 Редактор: Искра Ангелова

Приключи назначената проверка в Белодробната болница в Бургас, откъдето беше върнат 36-годишният Калин Карапачов, който почина след часове лутане по болници. 

От лечебното заведение съобщиха, че младият мъж е бил с тежка дихателна недостатъчност и е трябвало да бъде веднага приет в реанимация, а такава в болницата липсва. Майката на починалия пациент обвинява за смъртта му хаоса в здравната система. 

С отрицателен Ковид тест и двустранна пневмония, от Спешна помощ изпращат Калин за лечение в Белодробната болница, защото държавната болница не работила по клинична пътека за пневмонии. В Тубдиспансера обаче не е приет, защото дежурният лекар преценя, че пациентът е за реанимация. 

"Сатурацията е била - 42-44% и сърдечна честота 120-125 у/мин. Тъй като е бил в тежка дихателна недостатъчност, е посъветвала семейството да тръгне веднага за шокова зала за консултация с реаниматор. Тя като вижда неговото тежко клинично състояние, казва "Не сте за нас", каза управителят на Белодробната болница в Бургас д-р Евелина Трошанова.

След като в Белодробната болница отказват да приемат пациента, той е върнат обратно в Спешно отделение. Пациентът се включва на кислород, идва реаниматор. Към този обаче в реанимацията на държавната болница няма нито едно свободно легло. 

Намерено е място в болницата в "Меден рудник".

"В такова състояние дойде, че по спешност се наложи да бъде включен вече на апаратна вентилация, пневмонията беше много напреднала. Белият дроб беше толкова увреден, че кислородът нямаше как да преминава вече в кръвообращението. В рамките на по-малко от 24 часа пациентът почина", сподели дежурният лекар в Ковид отделение в МБАЛ - "Бургасмед" д-р Златко Янев.

Според лекарите е нямало как да се започне по-рано специфично лечение, защото първите два теста за Ковид на пациента са били отрицателни. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК