Частичен локдаун в България, удължават мерките до март 2021 г.

Не се предвижда връщане на КПП-та като мярка

23.11.2020 | 17:32 Редактор: Юлия Христова

Частичен локдаун 8 месеца след първото затваряне. Министърът на здравеопазването предложи: извънредното положение да бъде удължено с още 4 месеца до 31 март, а мерките ще станат още по-строги. Учениците минават изцяло в режим на онлайн обучение, затварят моловете и магазините, а ресторантите ще работят само за да доставят храна.

Новите мерки ще бъдат обсъдени сектор по сектор от правителството в сряда, за да могат да влязат в сила още в петък и да действат до Коледа, когато най-рано може да има разхлабване.

Няма да издържат лекарите и сестрите ни. За мен най-важно е опазването на живота, готов съм да поема всякаква отговорност. Не можем, да си позволим да губим живота на млади хора. Всеки живот има значение. Сега е времето като спазваме дистанция да се държим един за друг. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

По думите му много негови колеги и техни близки са болни. 

"Аз няма да бъде министърът, който ще предаде усилията им. Нужни са нови мерки за скъване на веригата на заразата", категоричен бе той 

"Предложих новите мерки да влязат в сила от петък. Ще бъдат обсъдени на заседание на МС. Ще поискам удължаване на срока на епидемичната обстановка с 4 месеца, до края на март - преустановяване на присъствените занятия, стажове, практики във всички университети, училища, детски градини, ясли, извънкласни занимания. Преустановяване работата на всички търговски магазини, тип, мол, заведения и др., с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, пощи. Няма ограничение в дейността на обществения транспорт.", подчерта проф. Ангелов. 

Той посочи и, че се предвижда преустановяване на работата на молове и други магазини, които са нехранителни, както и провеждане на вътрешни и външни екскурзии.

Не се предвижда връщане на КПП-та като мярка.

"Време е отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, да се страхуваме за доходите си, длъжни сме да направим това усилие, защото само живите могат да вдигнат една държава. Предстои Рождество Христово - всички имаме нужда и вярваме, че знаем, че със силата на науката ще посрещнем светлината в домовете си. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме намаляване на сегашните цифри при заболелите след около 21 дни. Битката ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина. Страната ни не е изолиран случай на ситуации, които не са за гледане - това обезсърчава моите колеги", допълни той. 

"С нито една мярка не трябва да прекалим, нито една мярка не трябва да тревожи хората, защото обездвижването и стоенето вкъщи на психиката им влияе", посочи министър-председателят Бойко Борисов. 

До затягането на мерките се стигна заради постоянно увеличаващия се ръст на заболелите през последните месеци. В момента в болница са близо 6000 души в тежко и средно тежко състояние.

Директорите на големите болници обявиха, че натискът върху системата е огромен, а медиците не стигат. 

 Най-вероятно ще отпадне и зеленият коридор за възрастни за хранителните магазини, като ще бъде преместен само сутрин. 

Предвижда се изборите да са редовни - още през март.

БЛС подкрепи мерките, съобщени от министър Ангелов. Представителите на заведенията планират провеждане на протест заради предвидените ограничения. 

"Това, което чухме на брифинга днес, беше мнението на здравните власти за необходимостта от допълнителни мерки срещу коронавирус пандемията. Уважавам тяхното експертно становище, но ви уверявам, че тези предложения за частичен локдаун тепърва ще бъдат обсъждани с премиера и с всеки ресорен министър. За мен тези предложения също са новост, но съм сигурен, че с колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Разбира се, няма съмнение, че на първо място ще бъде поставено опазването на живота и здравето на хората", написа във Facebook спортният министър Красен Кралев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
3 rate up comment rate down comment 2
Албена Илиева
преди 3 години
На властта завинаги.Желая на всички колеги да имат здраве и сили ,за да променим към добро бъдещето.На всички пациенти желая бързо оздравяване и на всички разум .Мир на душите на всички починали!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 1
Албена Илиева
преди 3 години
Въведените до сега мерки никой не ги спазваше,никой не налагаше глоби,кражбата е огромна,във всички сфери на усвояването на евро пари,в нито една друга европейска членка хората не са толкова бедни и болни като цяло,да във вкъщи са ,но държавите им плащат,на всеки,аз съм доктор,колегите истинските лекари са заразени,напускат ни,питам защо при наличие на толкова отпуснати дарения и средства и време не са организирани нещата в здравеопазването,а се организират сега,отговорността е равна на загуба Сигнализирай за неуместен коментар
3
22 rate up comment rate down comment 4
Сия
преди 3 години
Ей *** скапан, а като пускаш за втори път локдаун в наща бедна държавичка, що не замразиш кредити и сметки бе ***. Искате да ни дивършите. Не от ковид 19,ще умре от глад и мизерия и накрая ще стане гражданска война!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
18 rate up comment rate down comment 5
н1
преди 3 години
Аз предлагам... всички да напуснат България и министъра като последен, да изгаси осветлението... Сигнализирай за неуместен коментар
1
35 rate up comment rate down comment 4
Ужас
преди 3 години
Вие искате да умрем от глад ли като затворите всичко?!!!! Как не ви е срам бе!!! Сигнализирай за неуместен коментар