Ген. Мутафчийски: Наши колеги се заразиха повторно, двама от тях по-тежко

Става въпрос за двама лекари, една медицинска сестра и един медицински санитар

23.11.2020 | 17:39 Редактор: Искра Ангелова
Ген. Мутафчийски: Наши колеги се заразиха повторно, двама от тях по-тежко

"За въоръжените сили ВМА беше една от първите болници, която се включи в преодоляване на последиците от епидемията, а по-късно и пандемия. Пет болници, които са подчинени на ВМА, участват и изпълняват стриктно заповедта на министъра на здравеопазването. Повечето надхвърлят изискването за 20% разкрити легла, каквото е болницата във Варна", каза шефът на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг.

Той подчерта, че там има 27% разкрити легла.

"Във ВМА процентът е 28%. Към този момент са разкрити 221 легла, заети са 218. Има изключително голям натиск върху нашите лечебни заведения, както и върху всички останали от сферата на здравеопазването. Голям интерес предизвика повторното заразяване на наши колеги, за които съобщихме", допълни Мутафчийски.

Става въпрос за двама лекари, една медицинска сестра и един медицински санитар. Интервалът от първото до второто заразяване е от 5 до 8 месеца.

"При двама от колегите се развиха по-тежка клинична картина на повторното заразяване, а при другите двама - значителни по-леки симптоми", каза още председателят на Щаба.

"Александровска болница не прави изключение с другите болници, които са на предна линия. 5 клиники са ситуирани на друго място, така че болницата да има възможност да приема пациенти с Ковид-19. Това преструктуриране на болницата не ощетява пациентите, които не са с коронавирус, напротив. Към момента заетите легла са 184, като има възможност за още 120, но няма персонал, който да обслужва тези легла. С тревога казвам, че колеги не са си тръгвали от месец от отделенията, което създава изключителен дискомфорт", съобщи проф. Борис Богов, изпълнителен директор на Александровска болница.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
9 rate up comment rate down comment 22
Пич
преди 3 години
И аз съм под карантина. Това е тотална психологическа война срещу хората. Без никакви симптоми съм.Крадат милиарди тези ***. Хора ако имате АКЪЛ в главите си,не им вярвайте. Тези са за разстрел ,от правителството и тези където четат новините. Сигнализирай за неуместен коментар
2
23 rate up comment rate down comment 18
Петя Борисова
преди 3 години
Много правилно всичко се затваря !За нас възрастните е успокоително !!!Това са грижи за всички !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 10
анонимен
преди 3 години
а хората все така си измират ! българише тъпана***рише ! Сигнализирай за неуместен коментар