Коледни базари по време на пандемия: Спазват ли се мерките?

Ако има нарушения, ще има и глоби

22.11.2020 | 15:05 Редактор: Радостина Димитрова

Коледните базари, които отварят на територията на столицата, ще трябва да спазват строги ограничения. Вече се появиха и сигнали за нарушители.

Коледният дух на празничните базари в редица европейски градове беше отменен тази година заради пандемията. В София обаче традиционния немски коледен базар вече отвори врати, а посетители не липсват.

"Голяма е посещаемостта, но това трябва да видим дали е съобразено с мерките и изискванията на МЗ. Ако не е, щабът ще вземе други решения", обясни директорът на пазара. 

Посетителите ще трябва да спазват строги Ковид мерки, а съпътстваща културна програма няма да има. 

"Забранена е консумацията на алкохол, напитки и храни, които са в базара, тоест консумацията трябва да бъде извън базарите. Има един вход и един изход.  Хората, които идват тука, трябва да бъдат с маски, трябва да спазват дистанция, да си вземат храните и по най-бързия начин да напуснат пазара. Това ги съветвам, за да няма струпване на хора, за да не може да затворим пазара толкова бързо", каза още той.

И ако в първите дни от отварянето на базара имаше недоволни от мерките, както и хора, които отказват да ги спазват, то днес посетителите споделиха, че са щастливи, че изобщо има коледен дух в столицата. 

На този етап това е единственият такъв базар в София, след като търговците на пл. "Славейков" се отказаха да организират подобно мероприятие заради строгите мерки. А властите са категорични – при нарушения, базарите ще бъдат затваряни.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Повече се спазват от в градския транспорт! Сигнализирай за неуместен коментар