Уведомяване за карантина с SMS не е юридически издържано?

Има случаи, в които от РЗИ не успяват веднага да отговорят на всички запитвания

22.11.2020 | 14:45 Редактор: Радостина Димитрова

Предложението регионалните здравни инспекции да уведомяват с SMS пациенти с Kовид-19 за карантината им, не е юридически издържано. Това смятат юристи, а според властта – мярката цели да облекчи работата на инспекциите, а пациентите да получават навременна информация.

Според готвените промените Регионалните инспекции вече ще могат да известява със SMS или на имейл за поставяне под карантина пациенти с Ковид-19 или контактните им лица. 

Йорданка е командирован служител на общината в Русе в областната инспекция. Всеки ден провежда стотици обаждания по телефон с карантинирани.

"Започваме да обследваме всички потвърдени случаи на Ковид, техните контактни. Записваме им данни, ЕГН и т.н. Ние изготвяме предписанията, но става много бавно, трудно. Трябват хора наистина", разказа жената.

Поради увеличения обем на работа, има случаи, в които от РЗИ не успяват веднага да отговорят на всички запитвания на пациенти. Такъв е случаят и на Николай, който след преболедуване на Ковид-19 и болнично лечение не е успял да се свърже с инспекцията.

"Тази липса на информация е проблем за хората, за мен беше проблем. Мисля, че и за другите ще е проблем, защото не знаеш реално как да реагираш, какво да направиш", обясни Николай. 

Предложението за устно уведомяване или с SMS не е подходящо за определена група от хора, смятат служителите.

"Не виждам хора, които са над 55 как ще се справят. Да си отворят SMS-а, да си прочетат мейла и т.н", подчерта Йорданка.

Според юристи готвената промяна не е законовоиздържан способ за уведомяване.

Предложението е прието на първо четене от депутатите със 106 гласа "за" и 4 гласа "против". 56 са въздържалите се от гласуване.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
гост
преди 3 години
Що за умна нация сме - на всичко казваме НЕ. АМАН ОТ ............................... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 3 години
Това така или иначе е само за "пред хората" така да се каже. Вече никой наистина не търси контактни, заразени... то в момента абсолютно всеки, може да сте сигурни, е контактен на някой заразен, знае или не знае. Това значи, че трябва да затворят всичко, а те не искат и се правят на луди. Сигнализирай за неуместен коментар