Тарифите на такситата скачат сериозно от догодина?

Предвижда се двойно или тройно увеличение на първоначалната

30.11.2020 | 13:00 Редактор: Тодор Петров

По-високи тарифи на таксиметровите услуги от следващата година. Това гласи предложение за изменение в наредбата за таксиметровите превози. Проектът подлежи на обсъждане.

Радван Бекиров използва таксиметровите услуги, тъй като често му се налага да пътува с възрастния си баща. Не подкрепя вдигането на тарифите на такситата.

"Може би по-рядко ще го използвам. Като се налага, се ползва. Тези цени горе-долу са нормални, няма накъде да се вдигат повече", споделя Радван. 

От години шофьорите от бранша се опасяват, че таксите не са достатъчни за покриване на основните им разходи. 

"Нормално е да се променят тарифите. Не може първоначалната тарифа да стои толкова години на една и съща цена. Да ги возиш километър на едни и същи стотинки, при положение, че аз като отида в автосервиза – ако миналата година са ми сменяли маслото за 60 лева, тази година ми викат – 90. Поддръжката е много скъпа на тези коли, тъй като бързо се амортизират, всеки ден се използват", обясни таксиметровият шофьор Иван Георгиев.

Изменението в наредбата предвижда двойно или тройно увеличение на първоначалната цена на такситата. От браншовата организация уверяват, че ще се съобразят с долния праг на увеличението. Промените се очаква да влязат в сила от догодина.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
некой
преди 3 години
абе нали сме 'пазарна икономика'? защо държавата да определя начални цени? и каквито и да е. ако няма монополи и картели - пазара ще реши. държавата трябва да се погрижи да няма монополи и картели, не да определя цени! Сигнализирай за неуместен коментар