Експерти за Бюджет 2021: Хаотичен и предизборен

Коментар на Мика Зайкова и Добрин Иванов от АИКБ в  "Денят ON AIR"

30.10.2020 | 21:26 Редактор: Тодор Петров

Финансовият експерт Мика Зайкова заяви в студиото на "Денят ON AIR", че държавният бюджет за 2021 г. е хаотичен. По думите ѝ в години на криза разходите се редуцират, а в случая при нас е точно обратното. 

Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов, Бюджет 2021 е по-скоро предизборен и по-малко антикризисен. 

"Има предложения, които ще задълбочат кризата - повишаването на минималната работна заплата, повишаването на минималните осигурителни прагове. В период на криза приходите от продажби намаляват, а се увеличават разходите за труд, което задълбочава кризата", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Поне 5 години ще ни трябват, за да излезем от кризата. Важното е дали ще можеш да произведеш толкова продукция, да я продадеш, да реализираш печалба и да захраниш този бюджет и дефицитът да намалява, защото той се пълни с дълг", посочи на свой ред Мика Зайкова.

Добрин Иванов обаче не се съгласи с нея и изтъкна, че в години на криза публичните разходи трябва да се увеличават, за да намалят удара от кризата. Голяма част от увеличените разходи от 52 млрд. лв. са в социална и пенсионна политика. Нямаме инвестиционни политики, които да гарантират омекотяване на икономическата криза, смята той.

"Публичните инвестиции ще играят основна роля. Ние имаме ръст на БВП, който се дължи на приходите от европейските фондове. Имаме 2 пера - публични инвестиции и еврофондове. Те трябва да раждат добавена стойност", настоя Зайкова.

Финансовият експерт подчерта, че не е важно колко е дългът, важното било дали ще можеш да го обслужиш. 

"Неслучайно хората искат дигитална икономика, зелена икономика, роботизация. Това означава  да имаме стоки и услуги с висока добавена стойност. Нямаме инвестиции, нямаме износ...", коментира още тя. 

Иванов пък не отрече твърдението, че държавата влиза в дългова спирала и даде пример с Гърция, като по думите му влизаме в същия сценарий.

"Много се забавихме с мерките. Трудно ги изработихме, много трудно ги приехме. До бизнеса са стигнали само 20-30% от обещаните пари. Мярката "60/40" е единствената работеща", обясни изпълнителният директор на АИКБ, но посочи пропуските в "60/40"

"Ако има второ затваряне, това ще доведе до серия от фалити в цели сектори и стотици хиляди безработни на пазара на труда", предупреди той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК