Трусът в Турция и Гърция няма да предизвика силно земетресение у нас

Това твърдят сеизмолозите на този етап

30.10.2020 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

Шестима души са загинали, а над 150 са ранени при труса в Турция Гърция. Няма пострадали българи, съобщиха от Външното ни министерство.

Трусът е усетен по високите етажи на сградите у нас - най-силно в София и Пловдив. Някои от хората, живеещи на по-висок етаж, са излезли от домовете си. 

Трусът е усетен и в Бургас, основно в комплексите "Лазур" и "Зорница". Макар че трусът е усетен слабо, земетресението и разрушенията в Измир са тема на разговор в кварталните градинки и връща спомените към по-силните трусове у нас през годините. Но паника не е имало. 

Според сеизмолозите на този етап няма опасност трусът да предизвика по-силно земетресение у нас. Сеизмичната активност на нашата страна не е свързана с активните зони в Западна Турция.

"Повсеместно е усетено, защото имаме данни и за Русе. Става дума за високоетажното строителство. Усетено е съвсем слабо. Проверили сме около 20-ина точки на територията на страната. Много хора са го усетили в София", заяви проф. Емил Ботев от Геофизичния институт към БАН пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че вторичните трусове не може да бъдат усетени у нас. Сеизмологът очаква активността да продължи много дни, възможно е да е повече от един месец.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дано Господ ни пази от такова бедствие че не знамкак ще се оправим тогава... Сигнализирай за неуместен коментар