Спешна помощ ще прави антигенни тестове за Ковид-19 още в линейката

Тестът улавя вируса в първите дни след контакта със заразен

30.10.2020 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Медиците от Спешна помощ ще правят бързи антигенни тестове за Ковид-19 на пациенти още в линейката. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В края на другата седмица пък личните лекари ще могат да издават електронни направления за Ковид тестове, обеща министърът. 

Какво представляват бързите антигенни тестове и надеждни ли са?

От началото на пандемията у нас са направени стотици хиляди тестове за диагностициране на коронавирус. Здравните институции започнаха да се задъхват от темпото, с което заразата се разпространява. Лабораториите не смогват.

"Почти всеки ден назначаваме нов човек или взимаме човек от друг сектор. Трудно е, всеки ден имаме нови предизвикателства", каза медицинският директор на частна лаборатория д-р Благовества Пенчева.

В морето от тестове се появи нов вид - бързи антигенни тестове. За разлика от познатите бързи тестове, тези не се правят с кръвна проба.

"Бързите тестове, които в началото се взимаха, бяха бързи тестове за антитела и затова се взимаха с кръв, а тези сега са антиген. Пробата е назофарингеален секрет. Секретът от носа, който се взима за стандартния PCR тест", обясни д-р Пенчева.

По този начин тестът улавя вируса в първите дни след контакта със заразен. Той обаче не се продава в аптеките, може да бъде направен само в лаборатория. Цената му е 35 лв.  Личните лекари и лаборанти смятат, че използването им е добър вариант. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Даааа, резонно е да се правят тези тестове първо и после другите за затвърждаване или отричане на заразяването... Сигнализирай за неуместен коментар