15 млн. лв. по-малко приходи в хазната заради новата ДДС ставка

"Някои изобщо не работят, други се готвят да затворят", каза Ричард Алибегов

30.10.2020 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Новата ДДС ставка ще струва на хазната 15 млн. лв. по-малко приходи. Тя е поредната мярка за справяне с икономическата коронакризата.

Очаква се предложението, което е на управляващите, да бъде направено следващата седмица. Очакванията са да получи подкрепа от всички партии.

До това предложение се стигна, след като вчера премиерът Бойко Борисов по време на видеоконференция с членовете на Европейския съвет по въпросите на Ковид-19, обясни че е разпоредил на депутати от ГЕРБ да разгледат възможността за намаляване на ДДС-то на ресторантите, които разнасят храна по домовете. 

Новата ставка ще струва на хазната 15 млн. лв. по-малко приходи. По думите на председателя на асоциацията на заведенията в България, най-вероятно скоро ще се наложи изцяло секторът да започне да работи с доставки по домовете. 

"Намираме се в доста сложна ситуация. Някои изобщо не работят, други се готвят да затворят. От месеци изготвяме проекти за намаляване на ДДС за доставки по домовете. Заради коронакризата в момента заведенията ползват намалена ставка по ДДС в размер на 9%, но ако храната е за вкъщи, налогът е 20 на 100", каза Ричард Алибегов.

След среща на ГЕРБ с ресторантьорския бранш, от партията предложиха ДДС-то за доставки на храна да стане също 9%.

Димитър е собственик на заведение, което основно се занимава с доставка на храна до дома и офиса. Казва, че в тази обстановка е наложително да има намаление в ДДС ставката. 

"Мисля, че по този начин коригират това, което не беше направено с предната мярка, защото то е едно и също. Излиза от едно и също място, продукцията и е по-логично да е с едно и също ДДС", коментира Димитър Иванов.

Въпреки облекчението, все пак хората са свили бюджета си за готова храна. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Калоян
преди 3 години
Държавата помага на бизнеса, за да може той да се развива и допринася за потреблението. Това е полезно, защото ще се излезе по-бързо от икономическата криза. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
9% ДДС е добра идея, но за хранителните продукти, лекарствата, учебниците и тетрадките. Готовите ястия трябва да са с 30% ДДС, употребявящите готови ястия са хора които имат предостатъчно средства, като министри,депутати и ... Сигнализирай за неуместен коментар